Διαθέσιμα τα Self tests από αύριο για εκπαιδευτικούς και μαθητές Λυκείου

/

Από αύριο θα μπορούν οι γονείς στα μεγάλα αστικά κέντρα να προμηθευτούν τα self tests, τα οποία προς το παρόν θα διατίθενται μόνο για μαθητές λυκείου και εκπαιδευτικούς.

Μέχρι την Παρασκευή τα self tests θα βρίσκονται σε όλη τη χώρα καθώς είναι επιβεβλημένα για μαθητές και εκπαιδευτικούς γιατί όπως είπε νωρίτερα σε επίσκεψή του στον Ευαγγελισμό ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας «η μάχη θα τελειώσει όταν έχουμε εμβολιαστεί όλοι και έχουμε αφήσει πίσω μας αυτή την τεράστια κρίση δημόσιας υγείας. Μέχρι τότε συνιστώ προσοχή, μέτρα ατομικής προστασίας, υγιεινή των χεριών, μάσκες και σεβασμό στους ανθρώπους μας και τις οικογένειές μας».

Ποιοι έχουν το δικαίωμα να τα παραλάβουν

Σε πρώτη φάση μόνο οι μαθητές λυκείου ηλικίας 16 έως 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί –όσοι δηλαδή από τη Δευτέρα 12 Απριλίου θα πάνε στα σχολεία σύμφωνα πάντα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Περίπου 350.000 πολίτες με τα αντίστοιχα ΑΜΚΑ θα μπουν στην πλατφόρμα για να πάρουν την έγκριση και να λάβουν το self test. Αξίζει να σημειωθεί ότι όποιος παίρνει το self test θα μπορεί να το πραγματοποιήσει μόνος του καθώς θα υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες στα ελληνικά ενώ πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να προσέλθουν οι μαθητές στα σχολεία, είναι να έχουν βεβαίωση είτε από την πλατφόρμα είτε με χειρόγραφη βεβαίωση από τους γονείς τους.

Αυτός είναι και ο λόγο που οι γονείς πρέπει να ζητήσουν τα tests έγκαιρα ώστε να τα παραλάβουν μέχρι το Σάββατο προκειμένου τα παιδιά να τα πραγματοποιήσουν ενόψει του ανοίγματος των λυκείων τη Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ στο τραπέζι –ανάλογα με τα επιδημιολογικά μεγέθη- μπαίνουν ενόψει του Πάσχα και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις ενώ το χτίσιμο ανοσίας μέσω του εμβολιασμού συνεχίζεται και επιταχύνεται το επόμενο δίμηνο.

Πηγή: ΕΡΤ1