Αφγανιστάν: Χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ-Ποδοπατήθηκαν άνθρωποι

/

Παγκόσμια ανησυχία από την εγκαθίδρυση ουσιαστικά Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν που σηματοδοτεί η κατάληψη και της πρωτεύουσας Καμπούλ από τους Ταλιμπάν. Το σοκ από τις εικόνες των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους μέσα από το Προεδρικό Μέγαρο, διαδέχθηκε σήμερα το απόλυτο χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες τα θύματα από τον πανικό είναι τρια έως πέντε.

(AP Photo/Zabi Karimi)

Ο έως χθες Πρόεδρος Ασράφ Γκάνι, εγκατέλειψε χθες νύχτα τη χώρα, λέγοντας ότι έφυγε για να «αποφευχθεί η αιματοχυσία». Εικάζεται ότι κατέφυγε στο Ουζμπεκιστάν, ενώ ο πρώην πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι προσφέρεται να ηγηθεί της μετάβασης της εξουσίας με τους Ταλιμπάν.

Την ίδια ώρα υπάρχουν αναφορές για εκρήξεις στην Καμπούλ με 40 τραυματίες στα περίχωρα.

Πανικόβλητα πλήθη και πυροβολισμοί στον αέρα – Ποδοπατήθηκαν άνθρωποι

Χάος και πανικός στους δρόμους με διπλωμάτες και πολίτες ξένων χωρών να αναχωρούν από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, αλλά και χιλιάδες Αφγανούς να εγκαταλείπουν με κάθε διαθέσιμο τρόπο τη χώρα αφήνοντας ακόμη και τα κλειδιά στα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι Αμερικανοί στρατιωτικοί που φρουρούν αεροδρόμιο άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα σήμερα το πρωί για να απωθήσουν χιλιάδες Αφγανούς που είχαν μπει στον διάδρομο απογειώσεων και προσγειώσεων στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τη χώρα. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε τρομοκρατημένος ότι είδε ένα νεαρό κορίτσι «να συνθλίβεται και να πεθαίνει» καθώς ποδοπατήθηκε από το πλήθος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να μπουν δια της βίας σε αεροπλάνα που αναχωρούσαν από την αφγανική πρωτεύουσα, είπαν στο Reuter αυτόπτες μάρτυρες που είδαν τις σορούς να μεταφέρονται με φορτηγά.

Δεν είναι σαφές αν τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από πυρά ή ποδοπατήθηκαν.

«Το πλήθος ήταν εκτός ελέγχου», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προσθέτοντας πως οι Αμερικανοί Πεζοναύτες στους οποίους έχει ανατεθεί η φρούρηση του αεροδρομίου «πυροβόλησαν μόνο για να αποτρέψουν το χάος», καθώς ορισμένοι από τους Αφγανούς πολίτες προσπάθησαν να μπουν σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Οι εμπορικές πτήσεις έχουν διακοπεί με προτεραιότητα να δίνεται στις αμερικανικές στρατιωτικές πτήσεις που απομακρύνουν το διπλωματικό προσωπικό.

Σχεδόν 6.000 αμερικανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φρουρούν το αεροδρόμιο μέσω του οποίου απομακρύνονται από το Αφγανιστάν μέλη διπλωματικών αντιπροσωπειών και πολίτες διαφόρων χωρών, καθώς και Αφγανοί εργαζόμενοι σε ξένες πρεσβείες.

Νωρίτερα σήμερα, οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την εκκένωση της πρεσβείας τους και κατέβασαν τη σημαία στα διπλωματικά τους κτήρια.

 

Παγκόσμια ανησυχία για την εγκαθίδρυση του Ισλαμικού Κράτους

Ξυπνήσαμε σήμερα με τις λευκές σημαίες των Ταλιμπάν να κυματίζουν, λέει κάτοικος

 

Για αναδιοργάνωση του συστήματος διακυβέρνησης, έκανε λόγο στο Reuters ηγετικό στέλεχος των ακραίων ισλαμιστών χωρίς να κατονομαστεί.

(AP Photo/Gulabuddin Amiri)

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν «τέλειωσε» και σύντομα θα γίνει σαφής, ο χαρακτήρας και η μορφή του νέου καθεστώτος, δήλωσε στο Αλ Ζαζίρα εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, με την παγκόσμια κοινότητα να παρακολουθεί εξαιρετικά ανήσυχη τη δημιουργία ενός τέτοιου μορφώματος, με ό,τι συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και για την Ευρώπη με ένα νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών.

 

Σε διπλωματικό επίπεδο, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τη διπλωματική παρουσία του στην Καμπούλ, ενώ ο ΟΗΕ κάλεσε τους Ταλιμπάν, να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

Πάνω από 60 κυβερνήσεις ζητούν να επιτραπεί σε ξένους και Αφγανούς να φύγουν από τη χώρα

Πάνω από 60 χώρες εξέδωσαν κοινή δήλωση ζητώντας την άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της αστικής τάξης και ζητώντας από τους Ταλιμπάν να επιτρέψουν σε όσους επιθυμούν να φύγουν.

Τη σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιδιώκει η Ρωσία.

Στο αυριανό Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ φέρνουν οι πέντε μεσογειακές χώρες το ζήτημα που με επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης ζητά να συζητηθούν οι έκτακτες συνθήκες στο Αφγανιστάν και οι πιθανές επιπτώσεις στο μεταναστευτικό στις χώρες υποδοχής και σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ακτιβιστές εκφράζουν αγωνία για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν εν μέσω αναφορών ότι οι Ταλιμπάν ήδη αναγκάζουν αλλαγές στον τρόπο που ντύνονται και στην επιλογή εργασίας τους, σε ορισμένα μέρη της χώρας

Πηγή: www.ertnews.gr