Αποσύρονται ταινίες με ρατσιστικά στερεότυπα από το παιδικό τμήμα της πλατφόρμας Disney+

/

Το Disney Plus, η πλατφόρμα για την προβολή ψηφιακού περιεχομένου (στο διαδίκτυο) με ταινίες και σειρές της Disney, προχώρησε στον αποκλεισμό της πρόσβασηςαπό τους παιδικούς λογαριασμούς στην πλατφόρμα- σε κλασσικά φιλμ κινουμένων σχεδίων που (σύμφωνα με τα κριτήρια της εποχής μας) θεωρείται ότι περιέχουν ρατσιστικά στερεότυπα και προβάλλουν ξεπερασμένες-αρνητικές απεικονίσεις.

Με την απόφασή της για τον αποκλεισμό των ταινιών «Aristocats», «Lady and the Tramp», «Dumbo», «Peter Pan» και «The Jungle Book», η γνωστή εταιρία κινουμένων σχεδίων προχωρά ένα βήμα παραπέρα από την προσθήκη προειδοποιητικών μηνυμάτων, σχετικά με το περιεχόμενο των συγκεκριμένων φιλμ. Έτσι, αυτά τα φιλμ δεν είναι πλέον προσβάσιμα από τους παιδικούς λογαριασμούς στο Disney+ και για την προβολή τους θα απαιτείται έγκριση ενηλίκων.

Η ταινία «Peter Pan», για παράδειγμα, θεωρείται ότι περιέχει φυλετικά στερεότυπα που αφορούν τους ιθαγενείς Αμερικανούς. Για παρόμοιους λόγους, και οι υπόλοιπες «κλασσικές» κινηματογραφικές επιτυχίες κινουμένων σχεδίων που προαναφέρθηκαν δεν είναι διαθέσιμες σε παιδιά ηλικίας κάτω των 7 ετών.

Αλλά ακόμα και όταν οι συγκεκριμένες ταινίες  προβάλλονται από λογαριασμό ενηλίκου στη συνδρομητική υπηρεσία της Disney, σε αυτές εξακολουθεί να εμφανίζεται προειδοποιητικό μήνυμα.  «Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρνητικές απεικονίσεις ή / και κακομεταχείριση ανθρώπων ή πολιτισμών. Αυτά τα στερεότυπα ήταν λάθος τότε και είναι λάθος τώρα. Αντί να καταργήσουμε αυτό το περιεχόμενο, θέλουμε να αναγνωρίσουμε τον επιβλαβή αντίκτυπό του, να μάθουμε από αυτόν και να πυροδοτήσουμε τη συζήτηση για να δημιουργήσουμε ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς μαζί», αναφέρεται στην προειδοποίηση.

Στην ιστοσελίδα της Disney σημειώνεται: «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, αλλά μπορούμε να το αναγνωρίσουμε, να το μάθουμε και να προχωρήσουμε μαζί για να δημιουργήσουμε ένα αύριο, το οποίο σήμερα μπορούμε μόνο να ονειρευόμαστε».

Στην ανακοίνωσή της, η εταιρία αναφέρει: «Η Disney έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει ιστορίες με εμπνευσμένα και φιλόδοξα θέματα που αντικατοπτρίζουν την πολυμορφία της ανθρώπινης εμπειρίας σε όλο τον κόσμο».

Πηγές: dailymail.co.uk/ ΑΠΕ-ΜΠΕ