Αντιδράσεις προκάλεσε ο Τράμπ που φωτογραφήθηκε με την βίβλο

/

Για στημένο σκηνικό με καθαρά πολιτικό χαρακτήρα κατηγορούν θρησκευτικοί ηγέτες τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέλεξε να φωτογραφηθεί με φόντο την Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στην Ουάσινγκτον κραδαίνοντας τη Βίβλο. Μπαίνοντας στην «Εκκλησία των Προέδρων» -όπως την αποκαλούν οι Αμερικανοί- ο Τραμπ δεν προσευχήθηκε, όπως αποκαλύπτει η Αιδεσιμότατη της εκκλησίας. Η ίδια εξέφρασε την οργή της για την κίνηση του προέδρου καθώς οι αστυνομικοί είχαν χρησιμοποιήσει δακρυγόνα για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν ειρηνικά στον περίβολο της Εκκλησίας, προκειμένου ο ένοικος του Λευκού Οίκου να ποζάρει με τη Βίβλο.

 

Episcopal Bishop 'Deeply Offended' By Trump Using Bible As A 'Prop' | The 11th Hour | MSNBC

«Έχουμε τη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο. Θα την κρατήσουμε ασφαλή», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ με την Αιδεσιμότατη να εκφράζει την έντονη δυσφορία της. «Χρησιμοποίησε ως φόντο την εκκλησία μας και ως στήριγμα για τα λεγόμενά του τη Βίβλο με πολύ επιθετικό τρόπο», υποστηρίζει η Αιδεσιμότατη Μάριαν Μπαντ στην Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.

Αδειάζοντας τον Τραμπ σε συνέντευξή της στο δίκτυο NBC επισήμανε ότι δεν την προειδοποίησε κανείς για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, όπως επίσης και δεν της ζητήθηκε η άδεια για την φωτογράφιση. Σε άλλη συνέντευξή της υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε την ευκαιρία να μοιραστεί «ένα μήνυμα αντίθετο με τις διδασκαλίες του Ιησού, επιτρέποντας την χρήση δακρυγόνων από αστυνομικούς για να απομακρύνει τους διαδηλωτές από τον περίβολο της εκκλησίας. Είμαι εξοργισμένη», δηλώνει στο δίκτυο CNN.

«Ο πρόεδρος δεν προσευχήθηκε όταν μπήκε στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη… ούτε αναγνώρισε την αγωνία της χώρας μας αυτή τη στιγμή, και ειδικότερα των λαών με διαφορετικό χρώμα που διερωτώνται αν κάποιος ποτέ στην εξουσία θα αναγνωρίσει τα ιερά τους λόγια. Και που δικαίως απαιτούν τον τερματισμό των 400 ετών συστημικού ρατσισμού και της λευκής υπεροχής στη χώρα μας… Και θέλω απλώς να γνωρίζει ο κόσμος ότι εμείς στη μητρόπολη της Ουάσιγκτον… απομακρυνόμαστε από την εμπρηστική γλώσσα αυτού του προέδρου», πρόσθεσε. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί: «Η φωτογράφηση αυτή έχει μια τρομακτική διάσταση», συμπλήρωσε.

Ο Τραμπ είπε σχετικά λίγα ενώ στεκόταν στωικά μπροστά από την εκκλησία, η οποία είχε υποστεί ζημιές την προηγούμενη μέρα κατά τη διάρκεια συμπλοκών μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που προκλήθηκαν από το θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Σχεδόν μία ώρα πριν από την άφιξη του Τραμπ, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που διαδήλωναν ειρηνικά στο πάρκο Λαφαγιέτ, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία. Η αιδεσιμότατη Μαριάν Μπαντ παραδέχθηκε επίσης ότι δέχθηκε τηλεφωνήματα, γραπτά μηνύματα και emails πολιτών απ΄όλη τη χώρα που ήταν έξω φρενών με την ενέργεια του προέδρου.

«Μετέτρεψαν το ιερό έδαφος σε πεδίο μάχης», επισημαίνει από την πλευρά της η Αιδεσιμότατη Τζίνι Γκερμπάσι.

 

Η Γκερμπάσι, η οποία υπηρετεί ως εφημέριος σε Επισκοπική Εκκλησία στην Τζορτζτάουν, βρισκόταν εκείνη την ώρα στην Ουάσινγκτον μαζί με άλλους 20 ιερείς συμμετέχοντας στην ειρηνική κινητοποίηση των διαδηλωτών, για να καταγγείλουν τον ρατσισμό και την αστυνομική βία μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. «Ξαφνικά άρχισαν να βήχω από τα δακρυγόνα», δήλωσε.

Η αιδεσιμότατη Γκλένα Χούμπερ, εφημέριος της Εκκλησίας των Θεοφανίων, βρισκόταν και αυτή στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, αλλά έφυγε μόλις άρχισαν να καταφθάνουν μέλη της Εθνοφρουράς.

Οι ηγέτες της Επισκοπικής Εκκλησίας γρήγορα καταδίκασαν το περιστατικό

«Δεν ήρθε να προσευχηθεί. Δεν ήρθε να θρηνήσει το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Δεν ήρθε να αντιμετωπίσει τις βαθιές πληγές που εκφράζονται μέσω ειρηνικής διαμαρτυρίας από χιλιάδες χιλιάδων. Δεν προσπάθησε να ηρεμήσει τις καταστάσεις που εκρήγνυνται από τον πόνο», επισημαίνει ο Μάικλ Κάρυ, επικεφαλής των αιδεσιμοτατων της Επισκοπικής Εκκλησίας. Ο ίδιος κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι χρησιμοποίησε «ένα κτήριο της εκκλησίας και την Βίβλο για κομματικούς σκοπούς».

«Αυτό έγινε σε μια εποχή βαθιάς πληγής και πόνου στη χώρα μας και η κίνησή του δεν έκανε τίποτα για να μας βοηθήσει ή για να μας θεραπεύσει», δήλωσε ο Κάρυ.

Τραμπ και Χίτλερ με την Βίβλο ανά χείρας…

Την ώρα που οι θρησκευτικοί ηγέτες είναι πυρ και μανία με τον Αμερικανό πρόεδρο, υπήρξαν κάποιοι Δημοκράτες που έσπευσαν να συγκρίνουν την φωτογραφία του Τραμπ με τον Αδόλφο Χίτλερ. Πολλοί χρήστες στα social media έσπευσαν να κατηγορήσουν τον Αμερικανό πρόεδρο ότι συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας.

Λίγες ώρες αργότερα, έκαναν την εμφάνισή τους στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης δύο φωτογραφίες: Η μία φωτογραφία απεικονίζει τον Τραμπ να κρατάει τη Βίβλο μπροστά από την Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και η άλλη δείχνει τον Χίτλερ με μία Βίβλο ανάμεσα σε πλήθος. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Russia Today», οι δύο φωτογραφίες έκαναν το το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες με αυτή του Χίτλερ να είναι fake.

marianne

Πηγή: protothema.gr