Ανησυχία από την έξαρση κρουσμάτων και μεταλλάξεων

//

Ο φόβος για ένα τρίτο κύμα της πανδημιας κορυφώνεται, από την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και την αύξηση των κρουσμάτων βρετανικής μετάλλαξης. Από την πορεία των κρουσμάτων τις προσεχείς ημέρες και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων θα εξαρτηθούν και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, η οποία επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους, ότι αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, θα τα πάρει. Κρίσιμη σύσκεψη το μεσημέρι των επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας, όπου θα αναλυθούν τα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.261 νέα κρούσματα. 244 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στο «κόκκινο» η Αττική και ειδικότερα το κέντρο της Αθήνας με τα κρούσματα πλέον να ανέρχονται στα 180, ενώ υψηλό ιικό φορτίο εμφανίζουν ο Βύρωνας, το Χαλάνδρι, η Καλλιθέα, το Περιστέρι, η Γλυφάδα και οι Αχαρνές.

Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί και η διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης, η οποία -σύμφωνα με τους ειδικούς- είναι πιο μεταδοτική κατά 70%. Συνολικά στη χώρα έχουν εντοπιστεί 204 κρούσματα, καθώς άλλα 31 δείγματα βρέθηκαν θετικά στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε ένα κρούσμα της μετάλλαξης της Νοτίου Αφρικής.

«Έχουμε ταυτοποιήσει έναν ρυθμό μεταλλάξεων. Είναι σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα. Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι δύσκολοι» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

«Μέχρι τώρα τα δεδομένα μας λένε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και στις μεταλλάξεις και η εμπειρία δείχνει ότι ένα εμβόλιο δεν καθίσταται ανενεργό σε μικρό χρονικό διάστημα συνεχίζοντας να παρέχει προστασία», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ οαναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής.

«Η ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα έχει να κάνει με την κινητικότητα, γιατί εαν δεν έχουμε επαφές δεν υπάρχει κίνδυνος μετάλλαξης¨, πρόσθεσε ενώ επεσήμανε ότι το σύστημα υγείας δεν έχει ακόμη αποσυμφορηθεί. «Είμαστε ακόμα στην αρχή είναι θέμα ημερών να δούμε και να αποφασίσουμε, πρέπει να δράσουμε γρήγορα», ανέφερε επίσης ο Δημήτρης Παρασκευής.

Σε επιφυλακή βρίσκεται και το Υπουργείο Υγείας, το οποίο παρακολουθεί καθημερινά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στην Αττική αγγίζει ήδη το 64%.

Οι επιδημιολόγοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την έκρηξη των κρουσμάτων την οποία αποδίδουν στην κινητικότητα που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα με το άνοιγμα των καταστημάτων. Στην ΕΡΤ μίλησαν το πρωί ο Χαράλαμπος Γώγος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Στέργιος Λογοθετίδης επικεφαλής Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, οι οποίοι υπογράμμισαν την ανάγκη του εμβολιασμού όλου του νοσηλευτικού προσωπικού και πως πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό.
Ο κ. Γώγος πρόσθεσε ότι για να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εμβολιασμού, ενώ επεσήμανε ότι για να υπάρξει πτώση των κρουσμάτων είναι αναγκαίο να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας και να είναι ελεγχόμενη η κινητικότητα του πληθυσμού.

Εν τω μεταξύ, 10 εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, μετά από τεστ που διενεργήθηκαν στο τελευταίο 24ωρο ενώ σημερα έχουν προγραμματιστεί 400 τεστ σε εργαζόμενους.

Στον Πύργο Ηλείας, τέσσερις ηλικιωμένοι σε ιδιωτική δομή βρέθηκαν θετικοί. Στο Κέντρο Υγείας Βάρδας μεταφέρθηκε ακόμη ένας ηλικιωμένος, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ερευνάται το ενδεχόμενο ο θάνατος του να προήλθε από επιπλοκές που σχετίζονται με την Covid-19.

Στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των κρουσμάτων έγινε και πάλι τριψήφιος γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς. Αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την πορεία της πανδημίας, τα αυξημένα κρούσματα, αλλά και τη διασπορά των μεταλλάξεων. Στη συσκεψη θα συμμετεχουν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικης Προστασιας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σήμερα το μεσημέρι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα ενημερωθεί για την πορεία της πανδημίας από τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά, τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), Παναγιώτη Αρκουμανέα, καθώς και τον Καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα.

Πηγή : ΕΡΤ