photo: Wikimedia Commons

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς, ο Έλληνας μηχανικός που αποτέλεσε τον εμπνευστή και δημιουργό του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου που κατασκευάστηκε στις αρχές του 1970.
Το αυτοκίνητο Enfield 8000 (E8000) θεωρείται παγκοσμίως το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που μπήκε σε παραγωγή. Το εν λόγω όχημα κατασκευάστηκε σαράντα χρόνια πριν στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Σύρο.


Την είδηση του θανάτου του Έλληνα μηχανικού έκανε γνωστή ο Βασίλης Αποστολόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου «Ιατρικό Αθηνών», με μια ανάρτηση στη σελίδα του στο facebook, στην οποία σημείωσε: «Ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς είναι ο εφευρέτης μεταξύ άλλων του πρώτου σύγχρονου ηλεκτρικού αυτοκινήτου Enfield  (κάποτε ίσως εξιστορήσω το πως τα οικονομικά συμφέροντα το έθαψαν). Ο εκλιπών υπήρξε φίλος του πατέρα μου, στη συνέχεια δικός μου και γείτονας μου στο Λονδίνο τα φοιτητικά μου χρόνια. Είχαμε μια εξαιρετική σχέση συμπάθειας και εκτίμησης. Απόφοιτος του MIT στην αστρονομία και αστροναυτική δούλεψε για τη NASA και προσωπικά τον αξιολογώ ως τον άνθρωπο με το υψηλότερο IQ που έχω γνωρίσει. Καλή ανάπαυση».

Πηγή: ΕΡΤ