Υπ.Υγείας: Τροπολογία για την παράταση των συμβάσεων σε ΕΟΔΥ και ΕΟΠΥΥ

/

Τροπολογία για τις παρατάσεις των συμβάσεων εργασίας στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), των συμβάσεων εργαζομένων στις υπηρεσίες αρχειοθέτησης και διαχείρισης αρχείου στον Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) καθώς και για τις μετακινήσεις προσωπικού σε σημεία εισόδου της χώρας κατέθεσε το υπουργείο Υγείας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ και λοιπές διατάξεις» που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, παρουσιάζοντας την τροπολογία, ανέφερε πως στο πλαίσιο τής από 25 Φεβρουαρίου 2020 ΠΝΠ για τον περιορισμό της διάσωσης του κορονοϊού ο ΕΟΔΥ προσέλαβε εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων για τις αυξημένες ανάγκες του καθώς ο όγκος των περιστατικών που διαχειρίζεται ο ΕΟΔΥ είναι δυσανάλογος σε σχέση με το μόνιμο προσωπικό του. Οι συμβάσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικό που προσλήφθηκε με αυτές τις συμβάσεις λήγουν, επειδή όμως επί του παρόντος είναι απαραίτητοι για τον Οργανισμό κρίνεται αναγκαίο οι συμβάσεις αυτές να παραταθούν για τέσσερις επιπλέον μήνες. Επίσης με την τροπολογία αυτή επειδή και ο ΕΟΠΥΥ κληθεί να συμβάλει στις έκτακτες ανάγκες για την αντιμετώπιση του κινδύνου της διασποράς του COVID-19 και ειδικά για τις αυξημένες ανάγκες προσωπικού για την συλλογή και ψηφιοποίηση του αρχείου, παρέχεται ανάλογη δυνατότητα παράτασης τριών μηνών στις συμβάσεις εργασίας παροχής υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ που αφορούν την αρχειοθέτηση του αρχείου του Οργανισμού.

Στην τροπολογία, όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, με άλλη διάταξη ρυθμίζεται η δυνατότητα μετακίνησης νοσηλευτικού προσωπικού από νοσοκομεία, Κέντα Υγείας ή Πολυδύναμα Περιφερειακά ιατρεία σε κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλα τα σημεία εισόδου της χώρας μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας από την πανδημία.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε πως «θα μελετήσουμε την τροπολογία και θα τοποθετηθούμε, αλλά θα ήθελα να σας παρατηρήσω ότι καλές είναι οι παρατάσεις αλλά θα πρέπει να μας πείτε τι θα γίνει με τις μόνιμες θέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς το στοίχημα είναι η μακροχρόνια στήριξη του ΕΣΥ με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».

Ο υφυπουργός απάντησε πως «έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι πρέπει να υπάρξουν μόνιμες λύσεις και έχουμε αναφέρει και το σχεδιασμό μας που υλοποιείται για το μόνιμο προσωπικό». Προσέθεσε δε ότι προχωρούν και ολοκληρώνονται τους επόμενους μήνες οι προσλήψεις για τις 942 θέσεις ιατρών, καθώς και ότι προκηρύχθηκαν επίσης 80 επιπλέον θέσεις γιατρών για απομακρυσμένες περιοχές. «Το επόμενο διάστημα ολοκληρώνουμε τις θέσεις που θα αφορούν σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία. Και όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, την επόμενη χρονιά υπάρχει σχεδιασμός προσλήψεων όπου την μερίδα του «λέοντος» θα έχει το σύστημα Υγείας. Ο υφυπουργός υπογράμμισε πως το ΕΣΥ έχει ανάγκη και από άλλες θέσεις εκτός από ιατρικό προσωπικό, όπως τραυματιοφορείς -που και εκεί θα ενισχυθεί-, ενώ, όπως ανέφερε, προχωράμε και τις 4.000 θέσεις εργασίες συμβασιούχων από τον ΟΑΕΔ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ