Photo: elnews.gr Χιόνια στην Αττική, Φεβρουάριος 2021

ΥΠΕΝ: Μέτρα για την ηλεκτροδότηση – Η εικόνα από την ΡΑΕ

//

Ανάκληση αδειών των εργαζομένων στον ΔΕΔΔΗΕ και μεταφορά προσωπικού και εξοπλισμού στις περιοχές που πλήττονται από την κακοκαιρία εφαρμόζεται από σήμερα, όπως προκύπτει από την έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Ελέγχου Αττικής του ΔΕΔΔΗΕ.

Στο μεταξύ η εικόνα από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι ότι με τα τωρινά δεδομένα στο σύστημα παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν ανακύπτει πρόβλημα κάλυψης της αυξημένης -λόγω της κακοκαιρίας- ζήτησης.

Η σύσκεψη στον ΔΕΔΔΗΕ είχε αντικείμενο τον σχεδιασμό και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση της χώρας, ενόψει της κορύφωσης της κακοκαιρίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Δικτύου Ηρακλής Μενεγάτος και οι επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιφέρειας Αττικής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΥΠΕΝ:

-Για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, στην Αττική έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται το σύνολο του τακτικού και εργολαβικού προσωπικού. Ειδικότερα, 550 άτομα και 140 οχήματα και μηχανήματα έργου βρίσκονται σε ετοιμότητα σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής.

-Τα συνεργεία αντιμετώπισης βλαβών έχουν ενισχυθεί και σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται τα συνεργαζόμενα συνεργεία για τυχόν επιπλέον ενίσχυση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ στις περιοχές που τα καιρικά φαινόμενα θα είναι πιο έντονα.

-Για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων στα νησιά, προληπτικά έχει μεταφερθεί προσωπικό, μηχανικός εξοπλισμός και υλικά στις Σποράδες και τη Σκύρο, καθώς και στο νησιωτικό συγκρότημα της ‘Ανδρου, της Τήνου και της Κέας, σε περίπτωση που επιβληθεί απαγορευτικό απόπλου.

-Επίσης, προσωπικό και εξοπλισμός υποστήριξης από μονάδες του ΔΕΔΔΗΕ της Διεύθυνσης Μακεδονίας Θράκης και της Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου – Ηπείρου, αλλά και συνεργαζόμενων αναδόχων κατασκευής δικτύων μετακινήθηκαν προς τη Χαλκίδα και την Ελευσίνα παραμένοντας σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής.

-Όσον αφορά στη Διεύθυνση Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδας και Εύβοιας έχει μισθωθεί βαρύς μηχανικός εξοπλισμός αποχιονισμού.

-Έχει εξασφαλιστεί η πλήρης και απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου Αναγγελίας Βλαβών, ενώ υπενθυμίζεται η ενεργοποίηση από τον ΔΕΔΔΗΕ της νέας δωρεάν τηλεφωνικής γραμμής -από κινητό και σταθερό- 800 400 4000 προς διευκόλυνση των πολιτών.

Στο μεταξύ, αρμόδια στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας επεσήμαναν σήμερα ότι η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας με τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν στο σύστημα παραγωγής και μεταφοράς ρεύματος, καλύπτεται χωρίς πρόβλημα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, ύστερα από τις επαφές που έγιναν με τους διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς ρεύματος και φυσικού αερίου, η εικόνα που προκύπτει έχει ως εξής:

Είναι διαθέσιμες όλες οι μονάδες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο.

Από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, είναι εκτός οι μονάδες Αγίου Δημητρίου 5 (η οποία μπορεί να ενταχθεί ως το τέλος εβδομάδας) Αγίου Δημητρίου 1 και Μεγαλόπολης 4 οι οποίες μπορούν να ενταχθούν άμεσα εφόσον ζητηθεί.

Σε υψηλά επίπεδα είναι και τα υδάτινα αποθέματα στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών φραγμάτων της ΔΕΗ, όπως και τα αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ρεβυθούσα.

Δεν αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή πρόβλημα στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ωστόσο αν υπάρξει κάποια σοβαρή βλάβη (αν για παράδειγμα καταρρεύσει πυλώνας) τότε η αποκατάσταση θα είναι πιο δύσκολη λόγω του χιονιού.

Το φορτίο αναμένεται να φτάσει σήμερα στα 8.700 μεγαβάτ, ενώ πιθανώς θα είναι ακόμη υψηλότερο το επόμενο διήμερο.

Αυτήν την ώρα σημειώνονται διακοπές σε τμήματα των περιοχών Ιστιαίας (Β. Εύβοια), Νταού Πεντέλης και Μαραθώνα, ενώ αποκαταστάθηκαν οι βλάβες στην Ανθούσα και το Μαντούδι που σημειώθηκαν νωρίτερα.

Πηγή:ΑΜΠΕ