ΦΩΤΟ: ΕΡΤ

Τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελευσίνα από 21 έως 23 Απριλίου

/

Ένα τριήμερο Πανηγύρι με χορούς, τραγούδια, σινεμά, εκθέσεις και μουσικούς του δρόμου έρχεται στην πόλη της Ελευσίνας από 21 έως 23 Απριλίου. Το ολοήμερο -και ολονύκτιο- φεστιβάλ του Σύλλα Τζουμέρκα συναντά το Πανηγύρι του Αγ. Γεωργίου (πολιούχου της πόλης), ο καθηγητής εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας στήνει γλέντι με τα τραγούδια και τους χορούς της Γης, της ‘Ανοιξης και της Ελληνικής Πασχαλιάς, ενώ δύο από τις εμβληματικές εκθέσεις τής 2023 Ελευσίς καλούν το κοινό για τελευταία φορά στις Αποθήκες του Παλαιού Ελαιουργείου.

Επί τρεις μέρες και δύο νύχτες, εκτυλίσσεται το Μυστήριο 84 Πανηγύρι, όπου ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας σε συνεργασία με τη Γερμανίδα σκηνοθέτιδα Έλκε Λέρενκράους μετατρέπουν την Ελευσίνα σε κινηματογραφικό πλατό με ζωντανά γυρίσματα δύο ταινιών στην οδό Παγκάλου και άλλα σημεία της πόλης. Όλοι μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές για λίγα λεπτά αλλά και να παρακολουθήσουν ζωντανά τη διαδικασία του μοντάζ. Επιπλέον, καθόλη τη διάρκεια της μέρας (και της νύχτας) πραγματοποιούνται στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας (Ε.Κ.Ε.Δ.Α.) διαδραστικές περφόρμανς, ομιλίες και στρογγυλές συζητήσεις , ενώ προβάλλονται περισσότερες από 30 ταινίες και new media έργα που όρισαν, ενσωμάτωσαν ή συνδιαλέχθηκαν με live cinema τεχνικές. Από Μπερτολούτσι (Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι), Γκοντάρ (Εδώ και Αλλού), Ζάιντλ (Animal Love), Μπίγκελόου (Zero Dark Thirty) και Βιμ Βέντερς (Το Πέρασμα του Χρόνου), μέχρι τον ‘Αλμπερτ Σέρα (το μνημειώδες φετινό Pacifiction με τον Μπενουά Μαζιμέλ για πρώτη φορά στην Αθήνα) και τη Χελένα Γουίτμαν (τα Ανθρώπινα Λουλούδια της Σάρκας με τους Αγγελική Παπούλια και Ντενί Λαβάν, σε πρώτη πανελλήνια προβολή), αλλά και πολλές-πολλές ακόμα κρυμμένες εκπλήξεις και θεματικές διαδρομές.

To Σάββατο 22 Απριλίου, στις 12.00 στην Πλατεία του Συνοικισμού των Ποντίων, ο Λάμπρος Λιάβας παρουσιάζει το Μυστήριο 100 Ιερά Τραγούδια και μιλάει για το βαθύτερο νόημα και τις λειτουργίες των λαϊκών δρώμενων και των τραγουδιών, ενώ από τις 13.00 έως τις 16.00 στην ΟΑΣΗ (πρώην κάμπινγκ), θα στηθεί μέσα στα δέντρα ένα μεγάλο λαϊκό γλέντι με τα τραγούδια και τους χορούς της Γης, της ‘Ανοιξης και της Ελληνικής Πασχαλιάς. Ανάμεσά τους και τα πολύ ιδιαίτερα τραγούδια «της κούνιας» που συνηθίζονταν αυτές τις μέρες σε πολλές περιοχές του Ελληνισμού, απόηχος από τις αρχαίες «αιώρες», μεταφέροντας «ομοιοπαθητικά» τη γονιμότητα των ανθισμένων δέντρων στις νέες κοπέλες.

Ακόμη, για όλο το Σαββατοκύριακο, από τις 12.00 έως τις 20.00, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί για τελευταία φορά τις δύο εκθέσεις- Μυστήριο 44 Xάινερ Γκέμπελς 7 Στήλες και Μυστήριο 17 Μελίνα, στο Παλαιό Ελαιουργείο.

Την Κυριακή 23 Απριλίου απο τις 11:00 έως τις 12:30 θα παρουσιαστεί στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου, μπροστά από τον Ιερό Ναό ο Παραδοσιακός Κουντουριώτικος Χορός από τα χορευτικά τμήματα του ΠΑΚΠΠΑ (Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού, Κοινωνικής Πολιτικής και Προσχολικής Αγωγής Δήμου Ελευσίνας), μια δράση που συνοδεύει παραδοσιακά τους εορτασμούς για τον πολιούχο της Ελευσίνας.