Τον εμβολιασμό παιδιών 15 μέχρι 17 ετών θα εισηγηθούν άμεσα οι ειδικοί

/

Τον εμβολιασμό των παιδιών 15 μέχρι 17 ετών πρόκειται να εισηγηθούν άμεσα οι ειδικοί, όπως προανήγγειλε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. «Θα εισηγηθούμε άμεσα τον εμβολιασμό των παιδιών από 15 έως 17 ετών» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον Σκάϊ μετά τα 12 έτη αυξάνει η πιθανότητα μετάδοσης, ενώ παρατήρησε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει εγκρίνει τον εμβολιασμό των παιδιών 12 με 16, τη στιγμή που το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί από πέρυσι για την ηλικία άνω των 16 και συμπλήρωσε “Μέχρι στιγμής είχαμε τους εφήβους άνω των 18. Θα το εισηγηθούμε, είμαστε στις τελικές συζητήσεις για τη διαμόρφωση της εισήγησης”.

Όπως επεσήμανε, πρέπει να προστατευθεί η ευαίσθητη ηλικία των Πανελλαδικών εξετάσεων. «Άμα δώσουμε το πράσινο φως ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, υπάρχει έγκριση του ΕΜΑ» συμπλήρωσε.

Δήλωσε επιπλέον ότι εντός Ιουλίου ενδέχεται να εγκριθούν και άλλα εμβόλια, πέρα από το εμβόλιο της Pfizer.

Κατά την κ. Παπαευαγγέλου, εφόσον υπάρχει ένα εγκεκριμένο εμβόλιο, είναι πιθανό να υπάρξει εισήγηση και για τα παιδιά 12-15 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Με αφορμή τη μεταδοτικότητα του ιού, σχολίασε ότι υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα στα μικρά παιδιά κάτω του έτους τα οποία είναι λίγο πιο ευάλωτα, φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας.  «Δεν είναι ξεκάθαρο ότι έχουν βαρύτερη νόσο» είπε.

Για τις μακροχρόνιες συνέπειες των εμβολίων, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν έχουμε δεδομένα για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε 20 και 30 χρόνια, αλλά με βάση τη βιολογία και την τεχνολογία για το mRNA δεν προκύπτει ότι τα εμβόλια θα έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις ή ότι έχουν σχέση με την αναπαραγωγή.

Πηγή: ΣΚΑΙ, ΕΡΤ