Συναντήσεις Ράμα με Μητσοτάκη και Δένδια

//

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, αμέσως μετά τη διήμερη επίσκεψή του στην Άγκυρα. Η παρουσία του Αλβανού πρωθυπουργού εντάσσεται στην προσπάθεια των δύο χωρών να διευθετήσουν τις διαφορές τους για τις θαλάσσιες ζώνες, έχουν συμφωνήσει να πάνε τη διαφορά τους για την υφαλοκρηπίδα στη Χάγη, είναι όμως και το ζήτημα της πανδημίας που απασχολεί την Αλβανία.

Γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ακολούθησε τη συνάντηση του Έντι Ράμα με τον Νίκο Δένδια. Αντικείμενο των συνομιλιών είναι οι διμερείς σχέσεις και οι περιφερειακές εξελίξεις αλλά και η αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς η Ελλάδα έχει εκφράσει την πρόθεση να βοηθήσει την γειτονική χώρα για εξασφάλιση έστω και μικρού αρχικά αριθμού εμβολίων.

Στο τραπέζι είναι και το θέμα της συμφωνίας για παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στην Χάγη, αν και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα πρέπει να αναμένεται κάτι σε αυτό το μέτωπο πριν από τις εκλογές του Απριλίου στην Αλβανία, καθώς δεν είναι προς το συμφέρον καμιάς πλευράς η εμπλοκή του ζητήματος στην εσωτερική προεκλογική αντιπαράθεση.

Ούτως η άλλως είναι σημαντική η δημόσια δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού περί προσφυγής στην Χάγη και η αναγνώριση του δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια. Θέματα που έρχονται να συμπληρώσουν το πλαίσιο με τις δυο συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο, οι οποίες στηρίζονται στο Δίκαιο της Θάλασσας, αυτό δηλαδή που αρνείται η Τουρκία.

Πηγή: ΕΡΤ