Σαν σήμερα γεννιέται η μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου Έλλη Λαμπέτη … Δείτε τι άλλο έγινε

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

104η ημέρα του έτους

Ανατολή Ήλιου: 06:50

Δύση Ήλιου: 20:00

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

  • Δευτέρα του Πάσχα στην Δυτική Χριστιανοσύνη.
  • Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της Σφαγής του Κατίν στην Πολωνία. Η Σφαγή του Κατίν είναι μια σειρά από μαζικές εκτελέσεις Πολωνών αιχμαλώτων (κυρίως αξιωματικών), από την μυστική αστυνομία της Σοβιετικής Ένωσης NKVD (προδρόμου της KGB) την άνοιξη του 1940, στο δάσος του Κατίν κοντά στην ρωσική πόλη Σμολένσκ.
  • Στις ΗΠΑ τιμούν τα γενέθλια του Τόμας Τζέφερσον, του 3ου Προέδρου και εκ των ιδρυτών-πατέρων των ΗΠΑ.
  • Οι Ινδουϊστές γιορτάζουν την γέννηση του Ράμα, της έβδομης ενσάρκωσης (άβαταρ) της θεότητας Βισνού. (Rama Namawi).
  • Στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας γιορτάζουν την παραδοσιακή Πρωτοχρονιά.
  • Ημέρα των αδίκως διωχθέντων στην Σλοβακία. Είναι ημέρα μνήμης για το κλείσιμο των ανδρικών μοναστηριών από το κομμουνιστικό καθεστώς της Τσεχοσλοβακίας στις 13 Απριλίου 1950.
  • Ημέρα της Ροδακινόπιτας στις ΗΠΑ.

Γεγονότα

1822 Μνημείο στη γέφυρα της Αραπίτσας. Οι πολιορκημένοι από τους Τούρκους στον πύργο του Ζαφειράκη στη Νάουσα πραγματοποιούν ηρωική έξοδο. 13 κορίτσια της Νάουσας, μανάδες  και παιδιά, συγκεντρώνονται στη γέφυρα της Αραπίτσας και ρίχνονται στον καταρράκτη, επαναλαμβάνοντας το χορό του Ζαλόγγου (Η Καταστροφή της Νάουσας).

1924 Ιδρύεται στην Αθήνα από πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης, που πρωταγωνιστεί στα αθλητικά δρώμενα με τα αρχικά ΑΕΚ.

1943 Ομαδικοί τάφοι 4.000 πολωνών πολιτών και αξιωματικών ανακαλύπτονται από τους Ναζί στο δάσος Κατίν της Ρωσίας. Οι Σοβιετικοί αρνούνται ότι ευθύνονται για τις εκτελέσεις και κατηγορούν του Γερμανούς. Τελικά, η μετακομμουνιστική Ρωσία θα παραδεχθεί το 1990 την ευθύνη των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών (NKVD) για τη σφαγή, που έγινε με διαταγή του Στάλιν το 1940 (Σφαγή του Κατίν).

1970 Ολοκληρώνεται η δίκη της αντιστασιακής οργάνωσης «Δημοκρατική Άμυνα», η οποία εξελίχθηκε σε δριμύ «κατηγορώ» κατά της Χούντας, τόσο από τους κατηγορούμενους, όσο κι από τους μάρτυρες υπεράσπισης. Μεταξύ των καταδικασθέντων: Σάκης Καράγιωργας (ισόβια), Γ. Α. Μαγκάκης (18 χρόνια), Νίκος Κωσταντόπουλος (8 χρόνια) και Χρήστος Πρωτόπαππας (8 χρόνια).

2000 Ο Κώστας Σημίτης ορκίζεται για τρίτη φορά πρωθυπουργός.

2003 Τραγωδία στα Τέμπη. 21 μαθητές από το Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας χάνουν τη ζωή τους, όταν νταλίκα διεμβολίζει το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επιβαίνουν. Έξι άτομα θα καταδικαστούν για το δυστύχημα σε ποινές φυλάκισης από 4 έως 15 χρόνια.

Γεννήσεις

1906 Σάμιουελ Μπέκετ, ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1969. («Περιμένοντας τον Γκοντό») (Θαν. 22/12/1989)

1926 Έλλη Λαμπέτη, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ελένης Λούκου, ελληνίδα ηθοποιός. (Θαν. 3/9/1983)

1947 Θάνος Μικρούτσικος, έλληνας συνθέτης και πολιτικός.

Πηγή: sansimera.gr