Πότε θα πληρωθούν το επίδομα των 800 ευρώ, το voucher των 600 ευρώ και το δώρο του Πάσχα

//

Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι και τώρα και ειδικότερα το επίδομα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ για 1,7 εκ μισθωτούς και 700.000 μη μισθωτούς, αλλά και το ειδικό επίδομα κατάρτισης των 600 ευρώ για περίπου 180.000 επιστήμονες θα δοθούν μέσα στο μήνα σε ημερομηνίες που θα ξεκινούν από τη Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι και το τέλος του μήνα.
Επίδομα 800€
Από τις 15 έως και τις 17 θα γίνει το πρώτο κύμα πληρωμών του επιδόματος των 800 ευρώ.
Μέχρι και τις 20 του μήνα θα γίνονται οι δηλώσεις των επιχειρήσεων που έχουν μεγάλη μείωση του τζίρου τους λόγω της πανδημίας του κoρονοϊού.
Από τις 21 ως τις 23 θα υπάρχει περίοδος για διορθώσεις σε ότι αφορά τους εργαζόμενους στους οποίους θα γίνει αναστολή της σύμβασης. Από τις 25, 26 έως και τις 27 Απριλίου θα γίνει το δεύτερο κύμα πληρωμών των επιδομάτων.
Το τρίτο κύμα πληρωμών θα ενεργοποιηθεί από 5, και θα συνεχιστεί στις 6 και 7 Μαΐου και θα αφορά αυτούς έχασαν την προθεσμία υποβολής ή έκαναν οποιοδήποτε λάθος στην δήλωσή τους. Δεν θα χάσουν το επίδομα αλλά θα το πάρουν μια εβδομάδα αργότερα από τους υπολοίπους.
Voucher των 600€
Για τους αυτοαπασχολούμενους ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι έχει τεθεί θέμα καταβολής 600 ευρώ επίσης αφορολόγητα, ακατάσχετα, καθαρά μη συμψηφιστέα μέσα από ξεχωριστό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο μέσω πόρων του ΕΣΠΑ.
Το επιστημονικό επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις: 400 ευρώ, ως προκαταβολή, με την ενεργοποίηση της επιταγής, η οποία θα καταβάλλεται από τη Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου και μετά, ενώ με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα καταβάλλονται και τα υπόλοιπα 200 ευρώ. Η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αρχίζει την Πέμπτη 9 Απριλίου και λήγει την Πέμπτη 20 Απριλίου.
Δώρο Πάσχα
Το δώρο του Πάσχα φέτος θα δοθεί σε δύο κύματα. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δεν είχαν ζημιά από την πανδημία του κροονοϊού θα πάρουν κανονικά το δώρο τους κανονικά μέχρι και την μεγάλη Τετάρτη 15 του μήνα. Διαφορετικά οι εργοδότες τους θα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν την αυτόφωρη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν την λειτουργία τους ή είναι εταγμένες στους ΚΑΔ που είχαν μεγάλη μείωση του τζίρου τους θα δοθεί μια περίοδο χάρητος στις επιχειρήσεις αυτές οι οποίες θα μπορούν να καταβάλλουν το δώρο του Πάσχα ως το καλοκαίρι και με ενίσχυση του κράτους. Ο εργοδότης θα κληθεί έστω και εκπρόθεσμα να καλύψει το μέρος του δώρο από τα Χριστούγεννα μέχρι και την ημέρα μέσα στο Μάρτιο που ανέστηλε την σύμβαση εργασίας του εργαζόμενου. Από τότε έως και τις 15 Απριλίου είναι ένα κομμάτι του δώρου που θα καλύψει το κράτος.