Προς νέα αυστηρά μέτρα, Αχαΐα, Εύβοια, Ρέθυμνο και Θεσσαλονίκη

/

Σε λεπτομερή ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων της χώρας προχωρά για άλλη φορά η επιτροπή των λοιμωξιολόγων η οποία συνέρχεται σήμερα το πρωί με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε σχέση με την εισήγηση νέων μέτρων κατά της πανδημίας στις “θερμές” περιοχές της χώρας, όπου καταγράφεται έξαρση. Ιδιαίτερα βαρύ εμφανίζεται το ιικό φορτίο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Εύβοια και Ρέθυμνο. Οι τρεις τελευταίες θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν την Αττική στο αυστηρό λοκντάουν, ενώ η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, για την οποία υπάρχουν διαφωνίες, θα συζητηθεί εκτενώς και σήμερα.

Στη Θεσσαλονίκη, τα λύματα έδειξαν διπλασιασμό του ιικού φορτίου στο διάστημα της προηγούμενης εβδομάδας. Πίεση στο ΕΣΥ δεν καταγράφεται ακόμα γι’ αυτό και υπάρχουν διχογνωμίες όσον αφορά στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων, κάτι που συζητηθεί εκ νέου σήμερα στην επιτροπή.

Ο χρόνος μέτρα αντίστροφα για ευρύτερη λήψη νέων μέτρων σε Αχαΐα και Ρέθυμνο, όπως και στην Εύβοια.

Για την περιοχή της Αχαΐας, όπου τα 97 κρούσματα αποτελούν αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, οι επιστήμονες φαίνεται πως έχουν ήδη καταλήξει σε εισήγηση για συστηματοποίηση των περιορισμών. Τα ενεργά κρούσματα πλέον αγγίζουν τα 530 με τα περισσότερα να εντοπίζονται στην Πάτρα, όπου η πληρότητα στις κλινικές covid των δύο νοσοκομείων της πόλης αγγίζει  το 80%. Στις εντατικές το ποσοστό πληρότητας διπλασιάστηκε το τελευταίο 4ήμερο και έφτασε το 70%. Υπενθυμίζεται ότι η Πάτρα βρίσκεται ήδη σε καθεστώς σκληρότερων μέτρων.

Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων μέτρων, όπως αυτά που είναι σε ισχύ στο Δήμο Ρεθύμνου έως την 1 Μαρτίου, και στους υπόλοιπους δήμους της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου, μετά και τον εντοπισμό συρροών κρουσμάτων σε διάφορες περιοχές. Χθες ανακοινώθηκαν 12 κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα.

Συναγερμός και στην Εύβοια, όπου μέσα σε ένα 48ωρο καταγράφηκαν 92 κρούσματα.