Οι πολυβιταμίνες θωρακίζουν τον οργανισμό έως και 14% ενάντια στην Covid-19

Οι γυναίκες που λαμβάνουν πολυβιταμίνες, προβιοτικά ή βιταμίνη D είναι λιγότερο πιθανό να προσβληθούν από τον κορονοϊό κατά 13%, σύμφωνα με μελέτη που εξετάζει τις θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή.

Ερευνητές του King’s College London, οι οποίοι χρησιμοποιούν μια εφαρμογή για να παρακολουθούν άτομα στη Βρετανία με συμπτώματα κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας, διαπίστωσαν ότι τα απλά συμπληρώματα φαίνεται να παίζουν ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης θετικού τεστ.

Εκτός από τις πολυβιταμίνες, η λήψη ενός προβιοτικού βρέθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 14%, ενώ τα κανονικά ωμέγα-3 μείωσαν την πιθανότητα κορονοϊού κατά 12%. Η βιταμίνη D μείωσε επίσης τον κίνδυνο κατά 9%.

Ωστόσο, τα συμπληρώματα βιταμίνης C, ψευδάργυρου και σκόρδου δεν συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα το φύλο, την ηλικία και το βάρος, παρατηρήθηκε ότι υπάρχει προστασία στις γυναίκες όλων των ηλικιών και βάρους, αλλά δεν υπήρχε το ίδιο στους άνδρες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η διαφορά φύλου μπορεί να εξηγηθεί από βιολογικές διαφορές στο ανοσοποιητικό σύστημα ανδρών και γυναικών.

Τα ίδια μοτίβα εντοπίστηκαν τόσο στους συνδρομητές της εφαρμογής στις ΗΠΑ όσο και στη Σουηδία, αν και τα αποτελέσματα ήταν μεγαλύτερα, πιθανώς λόγω της μεγαλύτερης έλλειψης βιταμινών στους πληθυσμούς.

Στη Σουηδία διαπιστώθηκε ότι οι πολυβιταμίνες μειώνουν τον κίνδυνο κατά 22%, τα προβιοτικά κατά 37%, τα ωμέγα-3 κατά 16% και η βιταμίνη D, 19%.

Στις ΗΠΑ βρέθηκε ότι οι πολυβιταμίνες μειώνουν τον κίνδυνο κατά 12%, τα προβιοτικά κατά 18%, τα ωμέγα-3 κατά 21% και η βιταμίνη D, 24%.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό BMJ Nutrition Prevention & Health, ωστόσο οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι απαιτούνται δοκιμές πριν γίνουν οποιεσδήποτε συστάσεις.

Πηγή: ΕΡΤ