Νέα Ζηλανδία: Lockdown μετά τα πρώτα κρούσματα έπειτα από έξι μήνες

/

Η Νέα Ζηλανδία θα πρέπει να αναμένει ότι θα εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα του νέου κορονοϊού, προειδοποίησε η πρωθυπουργός της χώρας, η Τζασίντα Αρντέρν, την επομένη της απόφασης να επιβάλλει lockdown εξαιτίας της διάγνωσης μόλυνσης που οφειλόταν σε μετάδοση στην κοινότητα, της πρώτης τέτοιας περίπτωσης έπειτα από έξι μήνες.

Καθώς σήμερα εντοπίστηκαν έξι ακόμη κρούσματα, η κυρία Αρντέρν διευκρίνισε πως η χώρα είναι αντιμέτωπη με την παραλλαγή Δέλτα, που είναι πολύ πιο μολυσματική, και ότι το τρέχον ξέσπασμα συνδέεται με την Αυστραλία, όπου οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία.

Σύμφωνα με την ίδια, η αύξηση των κρουσμάτων εξηγεί το γιατί αποφάσισε να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα για τρεις ημέρες από την Τρίτη.

Η πρωθυπουργός ανέφερε ότι ανάμεσα στα έξι επιπλέον κρούσματα ήταν μια νοσοκόμα κι ένας εκπαιδευτικός στο Όκλαντ, δηλαδή πρόσωπα που λόγω της δουλειάς τους ενδέχεται να μετέδωσα τον ιό σε πολλούς ακόμη ανθρώπους.

«Αναμένουμε κι άλλα», είπε ακόμη η κυρία η Αρντέρν, την ώρα που επιδημιολόγοι και οι αρχές προβλέπουν πως οι μολύνσεις θα φθάσουν τις τουλάχιστον 120 παρά τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται.

Το πρώτο κρούσμα στη Νέα Ζηλανδία έπειτα από έξι μήνες είναι ένας άνδρας 58 ετών.

Οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν πώς ακριβώς μολύνθηκε ο άνδρας.

Το εθνικό λοκντάουν που κηρύχθηκε χθες Τρίτη, το πρώτο έπειτα από δεκαπέντε μήνες, δεν θα κρατήσει παρά μόλις τρεις ημέρες, αλλά τα μέτρα θα ισχύουν για μια εβδομάδα στο Όκλαντ και στο Κορομάντελ.

Η Νέα Ζηλανδία έχει δεχθεί επαίνους σε διεθνές επίπεδο για τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο περιόρισε την πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της. Ως σήμερα η χώρα των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει μόλις 26 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.