Μια ανάσα από τις 30.000 τα σημερινά κρούσματα

/

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κοροναϊού αναμένεται να αγγίξει τις 30.000.

Μετά το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των 21.657 κρουσμάτων, σήμερα πάμε για μια ακόμη ψυχρολουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες , o ΕΟΔΥ εκτιμά ότι μέχρι αυτή την ώρα τα κρούσματα έχουν ανέλθει στις 27.000 και αναμένεται να φτάσουν κοντά στις 30.000.

Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, απασχόλησε τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας και του Σωτήρη Τσιόδρα. Η σύσκεψη διήρκησε μιάμιση ώρα, ενώ αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Οι εκτιμήσεις για 30.000 νέα κρούσματα σήμερα, προβληματίζουν τους ειδικούς. Ο υψηλός αυτός αριθμός  καταγράφεται νωρίτερα από ότι αναμενόταν, καθώς 30.000 κρούσματα περίμεναν οι ειδικοί να έχουμε από την Δευτέρα.

«Δεν θα ήταν έκπληξη από την Δευτέρα να δούμε υψηλούς πενταψήφιους αριθμούς, είπε το πρωί στο MEGA, o καθηγητής Πνευμονολογίας,  Νίκος Τζανάκης.

Η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ ανησυχία προκαλεί και η άνοδος του δείκτη θετικότητας.

«Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα και εφαρμόσουμε σωστά το ζήτημα που έχει να κάνει με την ατομική μας ευθύνη, τότε νομίζω ότι τα μέτρα μπορούν να είναι αποτελεσματικά», είπε.

«Είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα είχαμε πολλά κρούσματα. Βεβαίως αιφνιδιαστήκαμε, είχαμε πει για 18.000 κρούσματα γύρω στα Φώτα, αλλά ήρθαν μία εβδομάδα νωρίτερα. Τότε αυτή η πρόβλεψη είχε αιφνιδιάσει, αλλά αποδείχτηκε συντηρητική. Μπορεί να έχουμε παρόμοιες τιμές και τις επόμενες ημέρες. Σε αυτή την πανδημία ένας μέρος των κρουσμάτων συνεχίζουν να είναι Δέλτα, τα υπόλοιπα είναι Όμικρον και θα δούμε τι διασωληνώσεις και νοσηλείες θα δώσουν».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, από τα χθεσινά 21.657 κρούσματα τουλάχιστον τα 5.000 με 6.000 σχετίζονται με τη μετάλλαξη Δέλτα και πλέον με την επικράτηση της Όμικρον όλα μοιάζουν σαν να έχουμε παράλληλα δύο πανδημίες.

Πηγή: in.gr