Μέσω ψηφιοποίησης οι δίκες στα ποινικά

/

Σε εφαρμογή τίθεται το σύστημα ηχογράφησης – αποηχογράφησης στα ποινικά ακροατήρια, μετά την πιλοτική εφαρμογή του τις προηγούμενες εβδομάδες. Το σύστημα εφαρμόζεται από το Πρωτοδικείο της Αθήνας στα τριμελή ακροατήρια, στα μικτά ορκωτά δικαστήρια και στο δικαστήριο ανηλίκων, ενώ το επόμενο διάστημα θα επεκταθεί η λειτουργία του στο Εφετείο της Αθήνας, τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά και σταδιακά και σε άλλα ποινικά ακροατήρια της περιφέρειας.

«Πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας να υπάρχει σιγά – σιγά απο-υλοποίηση και διασύνδεση όλων των διαδικασιών», ανέφερε ο πρόεδρος Εφετών και πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής της νέας υποδομής, Γιώργος Παπαγεωργίου μιλώντας για έργο «που συμβάλλει στην απλοποίηση όλων των διαδικασιών, ώστε να περάσουν στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση».

Για πολλή σημαντική ημέρα για την ελληνική δικαιοσύνη μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, τονίζοντας ότι «η προσπάθεια που παίρνει σάρκα και οστά αποτέλεσε και πάγιο αίτημα των δικαστικών λειτουργών της χώρας».

Παράλληλα ο Κώστας Τσιάρας ανέφερε ότι «είναι βήμα προς την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης, καθώς με το σύστημα της αποηχογράφησης θα βελτιωθεί σημαντικά ο ρυθμός στην έκδοση των αποφάσεων από τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, ενώ αποτελεί και βήμα για τη διασφάλιση της ποιότητας των δικαστικών αποφάσεων, καθώς το νέο σύστημα θα επιτρέψει την αποτύπωση της ποινικής δίκης με ακρίβεια, πληρότητα και ορθότητα».

Το σύστημα τήρησης πρακτικών των συζητήσεων με φωνοληψία εφαρμόζεται από την έναρξη της δίκης μέχρι το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας.

Πηγή: ΕΡΤ