Κολομβία: Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα

/

Στην Μπογοτά, την πρωτεύουσα της Κολομβίας, θα απαγορευθεί εκ νέου η νυχτερινή κυκλοφορία από σήμερα Τρίτη, ενώ το Σαββατοκύριακο θα επιβληθεί ξανά γενικό lockdown, για τρίτο συνεχόμενο διήμερο, εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που απειλεί πλέον να προκαλέσει κορεσμό των νοσοκομείων.

«Περάσαμε δύο Σαββατοκύριακα σε γενική καραντίνα και το ίδιο θα κάνουμε και το επόμενο», ανακοίνωσε χθες βράδυ η δήμαρχος Κλαούντια Λόπες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που αναμεταδόθηκε απευθείας μέσω Facebook.

Τα περιοριστικά μέτρα στην πρωτεύουσα των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων συμπεριλαμβάνουν το κλείσιμο όλων των εμπορικών καταστημάτων η λειτουργία των οποίων δεν κρίνεται απόλυτα απαραίτητη από την Παρασκευή στις 20:00 μέχρι τη Δευτέρα στις 04:00. Σε κάποιους τομείς της πόλης, το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την 28η Ιανουαρίου.

Η απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας μετά τις 20:00 σε όλη την πρωτεύουσα θα εφαρμοστεί από σήμερα 19η Ιανουαρίου ως την Πέμπτη 28η Ιανουαρίου. Το ίδιο μέτρο επιβάλλεται στην Κάλι, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας (2,2 εκατ. κάτοικοι) ως την 22η Ιανουαρίου.

Η πληρότητα των κλινών των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία για τους ασθενείς με την COVID-19 έχει φθάσει στο 92% στην Μπογοτά και στο 94% στην Κάλι.

«Η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων που νοσηλεύονται επί του παρόντος μολύνθηκε τον Δεκέμβριο», στηλίτευσε η Κλαούντια Λόπες.

Από τις αρχές του Ιανουαρίου, η Κολομβία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με άνευ προηγουμένου αύξηση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2, που εξώθησε τους δημάρχους πολλών πόλεων και περιφερειάρχες να επιβάλλουν ξανά περιοριστικά μέτρα, που πλέον αφορούν το 60% του πληθυσμού ( ≈ 50 εκατ.).

Μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος του νέου κορονοϊού, την 6η Μαρτίου 2020, επιβλήθηκε αυστηρός περιορισμός ως τα τέλη εκείνου του μήνα, που παρατάθηκε για άλλους πέντε μήνες.

Όμως, αντιμέτωπη με την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε προοδευτικά χαλάρωσε τους περιορισμούς σε κάποιους τομείς δραστηριότητας και κατόπιν τους ήρε τελείως την 1η Σεπτεμβρίου. Πάντως οι δημόσιες συναθροίσεις συνεχίζουν να είναι απαγορευμένες, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Η Κολομβία καταγράψει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής μετά τη Βραζιλία, με σχεδόν δύο εκατομμύρια επιβεβαιωμένες μολύνσεις, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων εξαιτίας της COVID-19, μετά τη Βραζιλία και το Μεξικό, καθώς τα θύματα έχουν ξεπεράσει τα 49.000 ως εδώ.

«Θα απελαύνονται αμέσως» αλλοδαποί που συμμετέχουν σε «μυστικές γιορτές»

Επίσης χθες Δευτέρα, η υπηρεσία μετανάστευσης διεμήνυσε ότι οι αλλοδαποί οι οποίοι παίρνουν μέρος σε «μυστικές γιορτές» οι οποίες οργανώνονται κατά παραβίαση του μέτρου της απαγόρευσης των συναθροίσεων στην Κολομβία για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας θα «απελαύνονται αμέσως».

«Αλλοδαποί οι οποίοι συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω [να συμμετέχουν] σε μυστικές γιορτές, παραβιάζοντας τα μέτρα απομόνωσης (…) θα απελαύνονται αμέσως από την επικράτεια» της Κολομβίας, αναφέρει δελτίο Τύπου της υπηρεσίας.

Το μέτρο αυτό αποφασίστηκε να επιβληθεί μετά τον εντοπισμό «65 αλλοδαπών σε μυστική γιορτή» στην Μπογοτά τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Σύμφωνα με την αστυνομία, «η πλειονότητα» των συμμετεχόντων στη βραδιά έχουν «υπηκοότητα της Βενεζουέλας».

Η υπηρεσία μετανάστευσης «δεν θα επιτρέψει σε οιονδήποτε αλλοδαπό να πλήξει την υγειονομική ασφάλεια» της χώρας, ανέφερε ο Χένρι Κορεδόρ, διευθυντής του τμήματος της υπηρεσίας μετανάστευσης που είναι αρμόδιο για τον τομέα των Άνδεων.

Στην Κολομβία ζουν πάνω από 1,7 εκατ. πολίτες της Βενεζουέλας, εκ των οποίων περίπου το 55% βρίσκεται στη χώρα «παράτυπα», κατά τους υπολογισμούς της υπηρεσίας αυτής.