Ισπανία: Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι παρέκαμπταν το πρωτόκολλο εμβολιασμού

/

Ένας τοπικός υπουργός Υγείας, 8 δήμαρχοι και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι παρακάμπτουν το πρωτόκολλο εμβολιασμού και αποφασίζουν να εμβολιαστούν με διαφορετικές δικαιολογίες ο καθένας. Η πρακτική αυτή έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις όχι μόνο από την κοινωνία που περιμένει την σειρά της αλλά και από τα πολιτικά κόμματα που ζητούν την παραίτησή τους.

Κι ενώ στην Ισπανία όσοι έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού φθάνουν πλέον το ένα εκατομμύριο και τις περίπου 10.000 όσοι έχουν λάβει και την δεύτερη δόση, εντούτοις παρατηρείται το φαινόμενο τοπικοί άρχοντες να εμβολιάζονται χωρίς καν να ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Σε καθημερινή βάση έρχονται στην δημοσιότητα ονόματα όσων παρακάμπτουν το πρωτόκολλο και ο ισπανικός Τύπος καταγράφει τις έντονες αντιδράσεις από τον πληθυσμό που περιμένει υπομονετικά την σειρά του.

Το Υπουργείο Υγείας και το Πρωτόκολλο Εμβολιασμού είναι ξεκάθαρα: Στην πρώτη φάση εμβολιάζονται οι ηλικιωμένοι των οίκων ευγηρίας ( περίπου 4.500 σε όλη την Ισπανία με περίπου 400.000 ενοίκους) και το προσωπικό αυτών καθώς επίσης και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και τα Άτομα με Αναπηρία και οι συνοδοί τους. Οι πολίτες αυτοί άρχισαν να εμβολιάζονται στις 27 Δεκεμβρίου με τις πρώτες δόσεις του εμβολίου Pfizer και τις τελευταίες ημέρες το εμβόλιο Moderna έχει επίσης ενσωματωθεί. Ωστόσο, πολλοί από τους δημόσιους υπαλλήλους επωφελούνται από το γεγονός ότι, «είχαν περισσέψει μερικές δόσεις» και γι’ αυτό εμβολιάστηκαν στην πρώτη φάση.

Ο τοπικός υπουργός Υγείας της Μούρθια, Μανουέλ Βιγιέγας (PP – Λαικό Κόμμα), προσχώρησε τις τελευταίες ώρες στον κατάλογο των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν χορηγήσει την πρώτη δόση του εμβολίου κορονοϊού, παρόλο που δεν ανήκουν στην πρώτη ομάδα εμβολιασμού. Συνολικά, υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ δήμαρχοι – πέντε από το PSOE- Σοσιαλιστικό Κόμμα, ένας από το PP- Λαϊκό Κόμμα, άλλος από το JxCat (Καταλανοί αποσχιστές) και άλλος από το CDEI – και τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι – δύο από το PP, ένας από το PSOE και ένας από το JxCat – που έχουν ήδη εμβολιαστεί ακόμα κι αν δεν ανήκουν στις ομάδες κινδύνου. Στην περίπτωση της Μούρθια, εκτός από τον τοπικό υπουργό Υγείας, είναι επίσης γνωστό ότι το εμβόλιο χορηγήθηκε σε υπαλλήλους και ανώτερους υπαλλήλους των υπηρεσιών υγείας της Μούρθια. Ο Βιγιέγας αρνήθηκε να παραιτηθεί επειδή έλαβε την απόφαση να εμβολιαστεί, όπως είπε, μετά την ολοκλήρωση της λίστας των εμβολιασμών που απαιτεί το πρωτόκολλο εμβολιασμών.

«Για να μην το πετάξετε»

Ο πρώτος δήμαρχος που εμβολιάστηκε ήταν ο Σέρτζι Πεδρέτ, δήμαρχος της Riudoms, στην Tarragona, και ένας ακόμη σύμβουλος από τον ίδιο δήμο. Η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι μια τέτοια συμπεριφορά «δεν είναι ηθική».

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος του El Verger, Τσίμο Κόλλ και η σύζυγός του και δήμαρχος του Els Poblets, Καρολίνα Βίβες έχουν ήδη εμβολιαστεί και δήλωσαν ότι έλαβαν μια κλήση από το κέντρο υγείας για να εμβολιαστούν επειδή «υπήρχαν υπερβολικές δόσεις «και προτίμησαν να εμβολιαστούν παρά να “ πεταχτούν » τα εμβόλια. Το ίδιο έκανε και ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας της περιοχής.

Σε άλλη περιοχή της χώρας στην Βαλένθια, ο δήμαρχος του Rafelbunyol , σοσιαλιστής Φραν Λόπεθ, ζήτησε συγνώμη για τον εμβολιασμό του στις 27 Δεκεμβρίου και εξήγησε ότι βρισκόταν σε οίκο ευγηρίας την πρώτη ημέρα του εμβολιασμού , του πρότειναν να εμβολιαστεί και το έκανε γιατί όπως είπε «βοήθησε να δώσει μια αίσθηση εμπιστοσύνης, ηρεμίας και ασφάλειας στους πολίτες». Το PSOE τόσο της περιοχής της Βαλένθια όσο και σε εθνικό επίπεδο διενεργούν ήδη ΕΔΕ για την υπόθεση.

Στην Κόρντοβα, ο σοσιαλιστής δήμαρχος του Torrecampo, έλαβε επίσης την πρώτη δόση του εμβολίου και δικαιολογείται σημειώνοντας ότι είχαν περισσέψει δύο δόσεις και αποφάσισε να εμβολιαστεί αντί να πεταχτούν.

Στο Αλικάντε, ο σύμβουλος Υγείας της Οριουέλα, Χοσέ Γκαλιάνο δικαιολογήθηκε : “ Είμαι εκτεθειμένος όλη την ημέρα και σε άμεση επαφή με πολλούς ανθρώπους ως σύμβουλος Υγείας «.

Ομοίως, ο δήμαρχος της La Nucía (Αλικάντε), Μπερναμπέ Κάνο, – ο οποίος είναι και περιφερειακός βουλευτής- καθώς επίσης και ο σύμβουλος Υγείας της πόλης, Manuel Alcalá – και οι δύο ανήκουν στο Λαϊκό Κόμμα – εμβολιάστηκαν επίσης κατά του Covid-19 το τις τελευταίες ημέρες. Το PP έχει δικαιολογήσει ότι αυτό το γεγονός «οφείλεται σε λόγους υγείας», δεδομένου ότι «και οι δύο είναι προσωπικό υγείας».

Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι των δήμων της Κόρδοβα Alcaracejos, José Luis Cabrera (PSOE) και El Guijo, Jesús Fernández, των Δημοκρατικών και Ανεξάρτητων Πολιτών (CDEI), έχουν αναγνωρίσει ότι έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19, με τις υπόλοιπες δόσεις που έπρεπε να πεταχτούν, αφού πρώτα εμβολιάστηκαν οι ένοικοι των γηροκομείων στις πόλεις αυτές. Επιπλέον, το PP καταγγέλλει ότι η σύμβουλος του PSOE στην Plasencia, Σοράγια Κόμπος, έλαβε επίσης την πρώτη δόση του εμβολίου και την κατηγόρησε για «έλλειψη ηθικής και ευαισθησίας».