Ινδονησία: Άκαρπες οι έρευνες για το υποβρύχιο

/

Τραγωδία σε εξέλιξη για τους συγγενείς και τους συναδέλφους των 53 ναυτικών του υποβρυχίου Νανγκάλα 402 της Ινδονησίας που εξαφανίστηκε την Τετάρτη, στη διάρκεια ναυτικής άσκησης.

Σύμφωνα με τον Αρχηγό του Επιτελείου του Ναυτικού Γιούντο Μαγκόνο «τη στιγμή που το υποβρύχιο έπρεπε να λάβει οδηγίες για εκτόξευση τορπίλης, ξαφνικά το περισκόπιό του βυθίστηκε και χάθηκε κάθε επικοινωνία».

Ελικόπτερο εντοπίζει πετρελαιοκηλίδα 65 χλμ. βόρεια του Μπαλί όπου βούλιαξε το Νανγκάλα πιθανότατα στα 600 – 700 μέτρα, πολύ κάτω από το όριο αντοχής του.

«Το πιθανότερο είναι ή να πλημμύρισε ο θάλαμος ή να εξερράγη το όπλο», δήλωσε το Στρατιωτικός Αναλυτής Πίτερ Τζένινγκς.

Άκαρπη απέβη η τεράστια ναυτική επιχείρηση για τον εντοπισμό του υποβρυχίου και τη διάσωση των ναυτικών, που αν είναι ζωντανοί έχουν απενεργοποιήσει κάθε λειτουργία και μετρούν κυριολεκτικά τις ανάσες τους. Τους απομένει οξυγόνο μόνο για 62 ώρες, χωρίς ελπίδα σωτηρίας.

Ο γραμματέας του Ινστιτούτου Υποβρυχίων Αυστραλίας Φράνκ Όουεν επεσήμανε ότι «εάν το υποβρύχιο βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας σε τέτοιο βάθος, ο μόνος τρόπος για να σώσουν τους ανθρώπους είναι η ανάκτηση του υποβρυχίου που είναι χρονοβόρα διαδικασία».

Στο γερασμένο γερμανικής κατασκευής υποβρύχιο εκπαιδεύονται τα πληρώματα για τα σύγχρονα υποβρύχια της χώρας και ίσως αυτές να είναι οι τελευταίες εικόνες εκείνων που χάθηκαν υπηρετώντας το αμυντικό δόγμα της χώρας τους.

Πηγή: ΕΡΤ