Θεοφάνεια με ανοιχτές εκκλησίες και αυστηρή τήρηση των μέτρων

/

Με μάσκες, αποστάσεις, αστυνομία και αγιασμό σε μπουκαλάκια ο εορτασμός των Θεοφανείων. Οι εκκλησίες είναι ανοιχτές, αλλά με λίγους πιστούς τηρώντας όλα τα μέτρα, ενώ ο καθαγιασμός των υδάτων θα τελεστεί εντός των ναών.
Θεοφάνεια στην σκιά της πανδημίας. Διαφορετικά από κάθε άλλη χρονιά, χωρίς αγιασμό των υδάτων ή με την ρίψη του σταυρού σε κάποιες περιπτώσεις στις κολυμπήθρες, με δεξαμενές έξω από τους ναούς για να πάρουν οι πιστοί αγιασμό, με αντίδωρο κλεισμένο προσεκτικά σε σακουλάκια και έντονη την παρουσία αστυνομικής δύναμης έξω από τους ναούς. Ο καθαγιασμός των υδάτων έγινε εντός των ναών, ενώ οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές μέχρι το βράδυ για αγίασμα και προσκύνημα.
Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος έφτασε νωρίς το πρωί στην Μητρόπολη Αθηνών. Θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Μακαριώτατος  αποφάσισε να μην πάει τελικά στο Μοσχάτο όπου – κατά την εξουσιοδότηση που είχε λάβει από την Ιερά Σύνοδο,  θα έκανε Αγιασμό των υδάτων. Με επιστολή του προς τους Μητροπολίτες, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας κατά την τέλεση της λειτουργίας των Ιερών Ναών και όπως δήλωσε: «Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει».

Μέχρι 50 πιστοί μπορούσαν να μπουν στους μητροπολιτικούς ναούς και 25 στις υπόλοιπες εκκλησίες.

Σε αρκετές εκκλησίες μετά την λειτουργία, παρατηρήθηκε συνωστισμός από κόσμο που ήθελε να λάβει την θεία κοινωνία.
Με αποστάσεις, μάσκες και μέτρα ασφαλείας έγινε η θεία λειτουργία στην Αγία Τριάδα στον Πειραιά.

Οι πιστοί έσπευσαν στην εκκλησία για να πάρουν αγιασμό στον Άγιο Δημήτριο στο Μπραχαμι και ο συνωστισμός δεν αποφεύχθηκε.

Από τα ξημερώματα ουρές πιστών σχηματίστηκαν έξω από τον Άγιο Δημήτριο στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου οι πιστοί να εκκλησιαστούν. Δεν έλειψαν και οι μικροεντάσεις με τους αστυνομικούς.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκε ομάδα ατόμων που πραγματοποίησε ρίψη του σταυρού στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου, παρά την σχετική απαγόρευση. Στην περιοχή από νωρίς το πρωί βρισκόταν αστυνομική δύναμη, που παρενέβη και προχώρησε σε προσαγωγές.

Σε σύντομο προσκύνημα καλούσαν τους πιστούς οι ιερείς στον Άγιο Σπυρίδωνα.

Με 25 άτομα, αποστάσεις και αυστηρά μέτρα ασφαλείας έγινε η θεία λειτουργία στον Άγιο Πολύκαρπο Μενεμένης. Στους πιστούς δόθηκε αριθμός προτεραιότητας.

Συνωστισμός παρατηρήθηκε στον Άγιο Ιωάννη, όπου οι πιστοί έσπευσαν να παρακολουθήσουν την λειτουργία και να κοινωνήσουν. Αστυνομική δύναμη έφτασε στο σημείο και διακριτικά ζήτησε από τον κόσμο να απομακρυνθεί.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πολιτείας αυτό που προβλέπεται είναι η εορταστική Θεία Λειτουργία να τελεστεί κεκλεισμένων των θυρών και αποκλειστικά εντός των Ιερών Ναών, χωρίς την παρουσία πιστών και χωρίς τελετές αγιασμού των υδάτων σε εξωτερικούς ή προαύλιους χώρους.

Οι πιστοί, πάντα κατά αναλογία του αριθμού με τα τετραγωνικά των εκκλησιών και των Μητροπόλεων, θα μπορούν να προσέλθουν για ατομική προσευχή μετά τη Θεία Λειτουργία.

Σε εφαρμογή και ήπια αστυνόμευση με διακριτική επιτήρηση Μητροπόλεων και Ιερών Ναών στην Αττική και την Επικράτεια, ιδιαίτερα σε θάλασσες, ποτάμια και λίμνες όπου παραδοσιακά αποτελούν το επίκεντρο του σημερινού εορτασμού.

Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την ανθρώπινη ζωή, τόνισε σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ και επιβεβαίωσε ότι η εορταστική Θεία Λειτουργία και ο αγιασμός των υδάτων θα τελεστεί εντός του ναού.

Με την παρουσία λιγοστών πιστών, την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού και τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας, τελέστηκε σήμερα η Θεία Λειτουργία για τα Θεοφάνεια στους ιερούς ναούς της περιφερειακής ενότητας Φλώρινας.

Στο Φανάρι

Όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή της από την Τουρκία για την ΕΡΤ η Αριάνα Φερεντίνου, «με βαθιά κατάνυξη τελέστηκε η θεία λειτουργία των Θεοφανείων προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι». Στην Τουρκία δεν υπήρξαν περιοριστικά μέτρα, με αποτέλεσμα ο εορτασμός να γίνει κανονικά.

Στην Αυστραλία

Σε ανταπόκρισή της για την ΕΡΤ η Έμμα Παπαεμμανουήλ αναφέρει ότι: «Στο Σίδνεϊ δεν έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων, αλλά πραγματοποιήθηκαν λειτουργίες στις εκκλησίες, με μικρό αριθμό πιστών. Οι κανόνες στην Νέα Νότια Ουαλία δεν επιτρέπουν πάνω από 100 άτομα στους τόπους λατρείας. Φτάνει να τηρούν αποστάσεις 4 τ.μ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος, βρέθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Σίδνεϊ, προσφέροντας ανακούφιση με την παρουσία του στο ποίμνιο.

Στην Μελβούρνη επίσης δεν πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή αγιασμού των υδάτων στην προβλήτα Princess. Έγινε η λειτουργία των Θεοφανείων στους κατά τόπους ναούς. Ξεχώρισε η εκκλησία του Box Hill όπου έριξαν σταυρουδάκια στο συντριβάνι και μικρά παιδιά έσπευσαν μέσα στο νερό για να τα ανακτήσουν.

Σεμνές λειτουργίες έγιναν στις υπόλοιπες πολιτείες και επικράτειες της Αυστραλίας, το Queensland, την Βόρεια επικράτεια, την περιοχή Πρωτευούσης, την Νότια και Δυτική Αυστραλία. Ευχή όλων του χρόνου να έχει εξαλειφθεί η πανδημία, ώστε οι πιστοί να γιορτάσουν με κάθε λαμπρότητα την χριστιανική εορτή των Θεοφανείων, χωρίς περιορισμούς».

Ρεπορτάζ: Νόρα Μολυβιάτη, Θωμαή Αδάμου, Έμμα Παπαεμμανουήλ, Αριάνα Φερεντίνου, Λία Χριστάρα, Μαίρη Σκανδάλη, Σωτήρης Αργύρης, Κατερίνα Μπατζάκη, Νίκος Καπόγλης, Νίκη Παπαδούλα, Τάσος Παντολέων

Πηγή: EΡΤ