Η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς γουρουνιού σε άνθρωπο

/

Μια άκρως πειραματική χειρουργική επέμβαση, η οποία στέφθηκε με επιτυχία, πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομείο του Μέριλαντ στις ΗΠΑ. Πρόκειται για σημαντικό ιατρικό επίτευγμα, που, δυνητικά, ανοίγει την πόρτα στη χρήση ξενομοσχευμάτων.

Οι γιατροί μεταμόσχευσαν την καρδιά ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε έναν άνθρωπο ασθενή σε μια ύστατη προσπάθεια να σώσουν τη ζωή του. Το νοσοκομείο του Μέριλαντ δήλωσε τη Δευτέρα (10/01) ότι ο ασθενής είναι καλά τρεις ημέρες μετά την επέμβαση.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν η επέμβαση θα λειτουργήσει πραγματικά, το χειρουργείο αυτό σηματοδοτεί ένα βήμα στην προσπάθεια πολλών δεκαετιών να χρησιμοποιήσουμε μια μέρα ζωικά όργανα για μεταμοσχεύσεις που σώζουν ανθρώπινες ζωές.

Οι γιατροί στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ λένε ότι η μεταμόσχευση έδειξε ότι μια καρδιά από ένα γενετικά τροποποιημένο ζώο μπορεί να λειτουργήσει στο ανθρώπινο σώμα χωρίς άμεση απόρριψη.

Καρέ από το χειρουργείο της μεταμόσχευσης
Καρέ από το χειρουργείο της μεταμόσχευσης  MARK TESKE/UNIVERSITY OF MARYLAND SCHOOL OF MEDICINE VIA AP IMAGES

Ποιος ήταν ο ασθενής

Ο ασθενής, ο Ντέιβιντ Μπένετ, ένας 57χρονος τεχνίτης από το Μέριλαντ, ήξερε ότι δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι το πείραμα θα πετύχει, αλλά πέθαινε. Δεν ήταν κατάλληλος για μεταμόσχευση ανθρώπινης καρδιάς και δεν είχε άλλη επιλογή, είπε ο γιος του στο Associated Press.

Ή θα πέθαινα ή θα έκανα αυτή τη μεταμόσχευση. Θέλω να ζήσω. Ξέρω ότι είναι μια βολή στο σκοτάδι, αλλά είναι η τελευταία μου επιλογή», είπε ο Μπένετ μια μέρα πριν από το χειρουργείο, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Τη Δευτέρα (10/01), ο Μπένετ ανέπνεε μόνος του ενώ ήταν ακόμα συνδεδεμένος με μια μηχανή καρδιάς-πνεύμονα που βοηθούσε στη λειτουργία της νέας του καρδιάς. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες καθώς ο Μπένετ αναρρώνει από το χειρουργείο και οι γιατροί παρακολουθούν προσεκτικά την πορεία της καρδιάς του.

Ο ασθενής που πήρε την καρδιά
Ο ασθενής που πήρε την καρδιά  DR. BARTLEY GRIFFITH/UNIVERSITY OF MARYLAND SCHOOL OF MEDICINE VIA AP IMAGES

Η πρωτοπορία του χειρουργείου

Υπάρχει τεράστια έλλειψη ανθρώπινων οργάνων που δωρίζονται για μεταμόσχευση, ωθώντας τους επιστήμονες να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους για να χρησιμοποιούν τα όργανα ζώων. Πέρυσι, υπήρξαν μόλις 3.800 μεταμοσχεύσεις καρδιάς στις ΗΠΑ, αριθμός ρεκόρ, σύμφωνα με το United Network for Organ Sharing, το οποίο επιβλέπει το σύστημα μεταμοσχεύσεων της χώρας.

“Εάν αυτό λειτουργήσει, θα υπάρξει μια ατελείωτη παροχή αυτών των οργάνων για ασθενείς που υποφέρουν”, δήλωσε ο Δρ Muhammad Mohiuddin, επιστημονικός διευθυντής του προγράμματος μεταμόσχευσης από ζώο σε άνθρωπο του πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Αλλά οι προηγούμενες προσπάθειες για τέτοιες μεταμοσχεύσεις – ή ξενομοσχεύματα – απέτυχαν, κυρίως επειδή το σώμα των ασθενών απέρριψε γρήγορα το όργανο του ζώου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1984, η Baby Fae, ένα ετοιμοθάνατο βρέφος, έζησε 21 ημέρες με μια καρδιά μπαμπουίνου.

Η διαφορά αυτή τη φορά ήταν ότι οι χειρούργοι του Μέριλαντ χρησιμοποίησαν μια καρδιά από ένα γουρούνι που είχε υποβληθεί σε γονιδιακή επεξεργασία για να αφαιρέσουν ένα σάκχαρο στα κύτταρά του που ευθύνεται για αυτήν την υπερβολικά γρήγορη απόρριψη οργάνων. Αρκετές εταιρείες βιοτεχνολογίας αναπτύσσουν όργανα χοίρου για μεταμόσχευση ανθρώπου. Αυτό που χρησιμοποιήθηκε για την επέμβαση προήλθε από τη Revivicor, θυγατρική της United Therapeutics.

“Πιστεύω ότι μπορείτε να το χαρακτηρίσετε ως γεγονός ορόσημο”, είπε ο Δρ Ντέιβιντ Κλάσεν, επικεφαλής ιατρός της UNOS, σχετικά με τη μεταμόσχευση στο Μέριλαντ.

Ωστόσο, ο Klassen προειδοποίησε ότι είναι μόνο ένα πρώτο δοκιμαστικό βήμα για να διερευνηθεί εάν αυτή τη φορά, η ξενομεταμόσχευση θα μπορούσε τελικά να λειτουργήσει.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η οποία επιβλέπει τέτοια πειράματα, επέτρεψε τη χειρουργική επέμβαση στο πλαίσιο της λεγόμενης εξουσιοδότησης έκτακτης ανάγκης «παρηγορητικής χρήσης», που είναι διαθέσιμη όταν ένας ασθενής με μια απειλητική για τη ζωή του κατάσταση δεν έχει άλλες επιλογές.

Θα είναι ζωτικής σημασίας να μοιραστούμε τα δεδομένα που συλλέγονται από αυτό το μόσχευμα προτού το επεκτείνουμε σε περισσότερους ασθενείς, δήλωσε η Karen Maschke, ερευνήτρια στο Hastings Center, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη συστάσεων ηθικής και πολιτικής για τις πρώτες κλινικές δοκιμές στο πλαίσιο επιχορήγησης από το National Ινστιτούτα Υγείας.