Επιχείρηση «Ελευθερία»: Ξεκινά ο μαζικός εμβολιασμός σε υγειονομικούς και γηροκομεία

/

Σε εξέλιξη το σχέδιο «Ελευθερία» με στόχο από αύριο να γίνονται περισσότεροι από 5.000 εμβολιασμοί. Προτεραιότητα έχουν οι υγειονομικοί σε δεκάδες νοσοκομεία όλης της χώρας αλλά και σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων.

Σε εξέλιξη το σχέδιο «Ελευθερία» με στόχο από αύριο να γίνονται περισσότεροι από 5.000 εμβολιασμοί.

Σε τρεις φάσεις θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ με την κυβέρνηση να δηλώνει πως οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά και με βάση τον προγραμματισμό της επιχείρησης «Ελευθερία».

Από τις 27 Δεκεμβρίου έως σήμερα έχουν γίνει 3. 779 εμβολιασμοί σε εννέα νοσοκομεία αναφοράς ενώ από τις 4 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί 5.000 υγειονομικών καθημερινά, σε ακόμη 42 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, αλλά και φιλοξενούμενων και εργαζόμενων σε οίκους ευγηρίας, δομές χρονίως πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης

Στη Λάρισα έφτασαν ήδη οι πρώτες 380 δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό στο Γενικό νοσοκομείο της πόλης προκείμενου να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί από τη Δευτέρα

«Στο 65% θα εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό στα δυο νοσοκομεία της Κοζάνης με τις πρώτες δόσεις να έχουν φθάσει στο Μποδοσάκειο και το Μαμάτσειο.

Στις 8 Ιανουαρίου εμβολιασμοί θα αρχίσουν και σε αλλά 55 νοσοκομεία, ενώ έως τις 12 του μηνός θα πάρουν σειρά και δεκαεννέα στη νησιωτική χώρα.

Στην Κρήτη τα πρώτα εμβόλια έφθασαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηράκλειου και στο γενικό νοσοκομείο Χανίων

Η εκτίμηση με βάση τις δηλώσεις συμμετοχής, είναι ότι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100. 000 άτομα σε όλη τη χώρα.

Απαράδεκτο χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνέντευξή του στο Βήμα το γεγονός ότι ορισμένοι αρνούνται την ύπαρξη της πανδημίας του κορονοϊού ενώ αποκάλυψε πως θα εμβολιαστεί.

«Ασφαλώς και θα κάνω το εμβόλιο. Άλλωστε, θεωρώ ότι αυτό επιβάλλεται και από την ηλικία μου. Κοντεύω τα 81, οπότε ανήκω στις ηλικιακές ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούμε. Δεν είναι όμως μόνο θέμα ανάγκης ή επιλογής, αλλά και ευθύνης προς τον συνάνθρωπο».

Πυρά από την αντιπολίτευση

Πυρά εξαπέλυσε η αντιπολίτευση για την εμβολιαστική διαδικασία.

Ενώ η χώρα έχει παραλάβει 96.000 δόσεις εμβολίων, μέχρι χθες είχαν γίνει μόλις 3000 εμβολιασμοί, μεταξύ των οποίων και στους παρατρεχάμενους του κ. Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι καταγγελίες υγειονομικών για αναβολή του εμβολιασμού τους σε νοσοκομεία, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΙΝΑΛ αναφέρει «Αυτοσχεδιασμοί και ανικανότητα από την Κυβέρνηση και στους εμβολιασμούς. Λίγες ώρες μετά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, περί του αντιθέτου, αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί των υγειονομικών σε κρίσιμα νοσοκομεία με κλίνες COVID -19».

Η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για τις παλινωδίες και την αναβολή προγραμματισμένων εμβολιασμών σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής, υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Η Ελληνική Λύση σημειώνει ότι το πολυδιαφημισμένο «σχέδιο εμβολιασμών» της κυβέρνησης έχει καταρρεύσει χωρίς καμία επίσημη εξήγηση.

Η κυβέρνηση εγκαταλείπει έναν Τιτανικό που η ίδια έριξε σε παγόβουνα, που η ίδια δημιούργησε, λέει το ΜέΡΑ25.

«Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται χωρίς διακοπή και με βάση τον προγραμματισμό της επιχείρησης ‘Ελευθερία’, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας» σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Προσθέτει ότι κάποιοι επιμένουν να βαφτίζουν τον σχεδιασμό σε τρεις φάσεις, αναβολή κι επισημαίνει ότι είναι οι ίδιοι ‘πρόθυμοι’ που θα έσπευδαν να καταγγείλουν και την ακριβώς αντίθετη τακτική.

Υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο σε αρκετές περιοχές της χώρας

Το επιδημιολογικό φορτίο σε αρκετές περιοχές της χώρας παραμένει υψηλό και οι μονάδες εντατικής θεραπείας ασφυκτιούν

Το τελευταίο 24ωρο 36 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους, 421 είναι διασωληνωμένοι, ενώ καταγράφηκαν 390 νέα κρούσματα.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός καθώς δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα η επιδημιολογική εικόνα από την εορταστική περίοδο

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Μαρία Σταθοπούλου, Μάνια Γκούσιαρη, Δέσποινα Αμαραντίδου