Επίδομα θέρμανσης: Έως και 1.600 ευρώ στους νέους δικαιούχους

/

Αυξημένο έως τα 800 ευρώ αναμένεται να είναι φέτος το επίδομα θέρμανσης για τους παλαιούς δικαιούχους. Για τους νέους, το ποσό μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1.600 ευρώ, καθώς το ποσό είναι διπλάσιο.

Εν αναμονή της έκδοσης της σχετικής υπουργικής απόφασης τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με παράγοντα του ΥΠΟΙΚ, θα προβλέπεται αύξηση του περιουσιακού ορίου των 180.000 ευρώ για τον άγαμο στα επίπεδα των 200.000 ευρώ, αλλά και εφαρμογή των εισοδηματικών ορίων που ίσχυσαν πέρυσι για τους νέους δικαιούχους, που θα λάβουν το διπλάσιο επίδομα θέρμανσης έως 1.600 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΚΥΑ θα προβλέπει ότι:

– Το επίδομα θέρμανσης θα κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ, από 100 έως 700 ευρώ που ανέρχονταν πέρυσι.

– Για τους παλαιούς δικαιούχους ισχύουν αυξημένα εισοδηματικά όρια: 16.000 ευρώ για τον άγαμο, 24.000 για τον έγγαμο και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

– Για τους νέους δικαιούχους που θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης θα ισχύσουν τα περυσινά εισοδηματικά όρια. Δηλαδή 14.000 ευρώ για τον άγαμο, 20.000 ευρώ για το ζευγάρι και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

– Επίδομα θέρμανσης θα λάβουν φέτος και όσοι χρησιμοποιούν μπλε κηροζίνη ως πηγή θέρμανσης.

– Αυξάνεται το περιουσιακό όριο των 180.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι για τον άγαμο στα επίπεδα των 200.000 ευρώ, ενώ διατηρείται στα 300.000 ευρώ για το ζευγάρι.

Τι πρέπει να ξέρετε για την υποβολή της αίτησης

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι (με βάση τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας) για να υποβάλλουν την αίτηση είναι :

 • Είσοδος στην πλατφόρμα
 • Επιλογή αν ο δικαιούχος μένει σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
 • Επιλογή αν είναι ιδιοκτήτης ή ένοικος
 • Επιλογή για το είδος του καυσίμου (καθώς το επίδομα δεν αφορά μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και το φυσικό αέριο, τα καυσόξυλα και το πέλλετ)
 • Συμπλήρωση του  Αριθμού παροχής ρεύματος
 • Επιλογή του οικισμού της κύριας κατοικίας
 • Συμπλήρωση των τ.μ. της κατοικίας
 • Συμπλήρωση του IBAN στο myAADE
 • Καταχώρηση στην εφαρμογή ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ τις αγορές : όπως τον αριθμό της απόδειξης, το ύψος της αγοράς, τον ΑΦΜ και την επωνυμία της επιχείρησης.

Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε θα πρέπει να καταχωρηθούν επιπλέον:

 • ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών
 • ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας
 • το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.
 • Σε αντίθεση με τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης, στα λοιπά είδη καυσίμων δεν έχει σημασία ο ΑΦΜ και ο αριθμός παροχής ρεύματος.

Στην περίπτωση που στην πολυκατοικία ο καυστήρας είναι κοινός, τότε ο διαχειριστής/εκπρόσωπος θα εισάγει τα στοιχεία των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας, καθώς και τα χιλιοστά συμμετοχής κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης (χιλιοστά θέρμανσης).

Πότε πληρώνεται, «κλείδωσε» η ημερομηνία

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πλατφόρμα για αίτηση για το επίδομα θέρμανσης -το myθερμανση- θα ανοίξει στο τέλος Νοεμβρίου και οι δικαιούχοι θα έχουν προθεσμία για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης θα γίνει κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, δηλαδή από 15 έως 31 Δεκεμβρίου.