Διεθνής Ημέρα για την Προστασία της Εκπαίδευσης από Επιθέσεις

Η 9η Σεπτεμβρίου υιοθετήθηκε ως «Διεθνής Ημέρα για την Προστασία της Εκπαίδευσης από Επιθέσεις» (International Day to Protect Education from Attack), με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που ελήφθη στις 12 Μαΐου 2020. Με την απόφαση αυτή καλούνται η UNESCO και η UNICEF να κινητοποιήσουν και ευαισθητοποιήσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη για τα δεινά εκατομμυρίων παιδιών που ζουν σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις.

Το σχετικό ψήφισμα παρουσιάστηκε από το Κατάρ και συγχρηματοδοτήθηκε από 62 χώρες. Με την καθιέρωση της παγκόσμιας αυτής ημέρας, ο ΟΗΕ επιδιώκει να στείλει ένα καθαρό μήνυμα σχετικά με τη σημασία της προστασίας των σχολείων ως τόπων προστασίας και ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς και την ανάγκη να διατηρηθεί η εκπαίδευση στην κορυφή της δημόσιας ατζέντας.

Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης επιβεβαιώνει ότι οι κυβερνήσεις έχουν την πρωταρχική ευθύνη να παρέχουν προστασία και να εξασφαλίζουν δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ποιοτική εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους μαθητές, ειδικά σε αυτούς που βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις. Τονίζει περαιτέρω την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες και να αυξηθεί η χρηματοδότηση για να προωθηθούν ασφαλή και προστατευτικά σχολικά περιβάλλοντα σε ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, λαμβάνοντας όλα τα εφικτά μέτρα για την προστασία των σχολείων, των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού από τις επιθέσεις, την αποφυγή δράσεων που εμποδίζουν την πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην εκπαίδευση σε καταστάσεις ένοπλων συγκρούσεων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κατάρ, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την πρόταση που υπέβαλε η Σεΐχα Μόζα μπιντ Νάσερ, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Qatar Foundation for Education, Science and Community Development», σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Η Εκπαίδευση υπεράνω όλων».

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας, θα διοργανωθεί συζήτηση σε πάνελ με θέμα «Προστασία της εκπαίδευσης από τις επιθέσεις: Ενίσχυση των αποτελεσματικών πολιτικών επιλογών και των τρόπων δράσης στην εποχή της πανδημίας του κορονοΐού (COVID-19)», στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών Τιτζάνι Μουχάμαντ-Μπάντε, ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Πέτερ Μάουερ, η γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρεΐ Αζουλέ και η εκτελεστική διευθύντρια της UNESCO Χενριέτα Φορ.

Όπως σημειώνει το Κατάρ, η εν λόγω πρόταση επισημαίνει τον πρωτοποριακό και υπερασπιστικό ρόλο των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών ως την υποκείμενη δύναμη πίσω από την πρωτοβουλία που οδήγησε στην έγκριση της πρωτοβουλίας της Σεΐχα Μόζα. Τονίζεται επίσης πως έχει καταστεί σαφές ότι η Διεθνής Ημέρα για την Προστασία της Εκπαίδευσης από τις Επιθέσες αποτελεί μια μοναδική ετήσια ευκαιρία για την κινητοποίηση της ευαισθητοποίησης και της παγκόσμιας κοινής γνώμης, με στόχο την προστασία της εκπαίδευσης από τις επιθέσεις και τη διασφάλιση λογοδοσίας για τη συνεχιζόμενη και εσκεμμένη χρήση ένοπλης βίας κατά της εκπαίδευσης και των παιδιών ανά τον κόσμο.

Οι στόχοι της εκδήλωσης όπως ορίζονται σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, είναι:
-Προβολή της Διεθνούς Ημέρας για την Προστασία της Εκπαίδευσης από τις Επιθέσεις.
-Ενθάρρυνση, έγκριση και εφαρμογή της Διακήρυξης περί ασφάλειας στα σχολεία
-Επισήμανση της σημασίας της παρακολούθησης των επιθέσεων κατά της εκπαίδευσης, κατά τη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων.
-Διάλογος κατά πόσο δύναται η Διεθνής Κοινότητα να βοηθήσει στην παροχή κινήτρων για αντιμετώπιση των επιθέσεων κατά της εκπαίδευσης και εξεύρεση τρόπων συμμετοχής όλων των παιδιών, έτσι ώστε κανένα παιδί να μην μείνει εκτός εκπαίδευσης.

Πηγή:sansimera.gr