Διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας για την τελωνειακή συνεργασία

/

Διμερής διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, για την ίδρυση Κέντρου Επαφής Αστυνομικής και Τελωνειακής Συνεργασίας των δύο χωρών στην Κακαβιά, υπεγράφη ύστερα από τη συνάντηση στα Ιωάννινα του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου και του υφυπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας, αρμόδιου επί θεμάτων διαχείρισης συνόρων, Julian Hodaj.

«Σημαντικό βήμα» για την καταπολέμηση της οργανωμένης εγκληματικότητας χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας αυτής σε δηλώσεις του, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Στην υπογραφή, παρέστησαν επίσης η υφυπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, αρμόδια για θέματα καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων, Romina Kuko καθώς και η πρεσβευτής της Ελλάδας στα Τίρανα, Σοφία Φιλιππίδου.

«Καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης»

Ο κ. Οικονόμου σε δηλώσεις του υπογράμμισε πως η Συμφωνία, σηματοδοτεί με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο, τη σταθερή πολιτική βούληση για καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών και προσέθεσε:

«Η Συμφωνία συμβάλλει αφενός στην επιβεβαίωση των καλών σχέσεων των δύο χωρών αφετέρου στην ενδυνάμωση της ήδη υφιστάμενης συνεργασίας μας, με στόχο την από κοινού εξεύρεση τρόπων για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών ασφάλειας των χωρών μας».

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Επαφής στεγάζεται σε κτήριο επί ελληνικού εδάφους, στην περιοχή του συνοριακού σημείου διέλευσης στην Κακαβιά και θα στελεχωθεί από αστυνομικό και τελωνειακό προσωπικό των δύο χωρών, που θα εργάζονται σε ενιαίο χώρο.

Κύριος σκοπός του Κέντρου, όπως επισήμανε ο υφυπουργός, είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων Αρχών επιβολής του νόμου, σε περιφερειακό επίπεδο και η έμπρακτη αναβάθμιση της συνοριακής συνεργασίας στον έλεγχο του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης.

Η ανταλλαγή πληροφοριών, μέσω του Κέντρου, αφορά κυρίως:

  • την παράνομη μετανάστευση
  • την εμπορία ανθρώπων
  • τον βίαιο εξτρεμισμό,
  • την παραποίηση ταξιδιωτικών εγγράφων
  • την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών
  • παραβάσεις που σχετίζονται με τον τελωνειακό κώδικα

Από την πλευρά του ο αλβανός υφυπουργός Εσωτερικών Julian Hodaj επισήμανε, πως «το γεγονός ότι αυτή η συνάντηση και Συμφωνία πραγματοποιείται στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας, οφείλεται στη θετική εκτίμηση για τη συνεργασία των Αστυνομιών των δύο χωρών, αλλά και στη βούληση για θεσμοθέτηση αυτής της συνεργασίας μέσω της ίδρυσης αυτού του κέντρου συνεργασίας. Είναι σαφής η πολιτική βούληση για την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος και για τη σύσφιγξη των διμερών σχέσεων». Ολοκληρώνοντας τόνισε πως είναι ανυπόμονος να δει τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ