Αφιέρωμα Guardian «πώς η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη του κορoνοϊού παρά τη δεκαετία του χρέους»

/

Άρθρο, με τίτλο «πώς η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη του κορoνοϊού παρά τη δεκαετία του χρέους» και υπότιτλο «τα νοσοκομεία της χώρας, σήκωσαν το βάρος των περικοπών, όμως οι προσπάθειές τους να περιορίσουν τον Covid-19 φαίνεται ότι αποδίδουν» φιλοξενεί η εφημερίδα Guardian .

Το άρθρο ξεκινάει με την περιγραφή της κατάστασης στην Ελλάδα λέγοντας «κάθε απόγευμα στις 6μμ, οι Έλληνες ανοίγουν τις τηλεοράσεις τους για να παρακολουθήσουν την καθημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για τον κορωνοϊό, στην οποία συμμετέχουν ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο ήρεμος, με σπουδές στο Harvard καθηγητής επιδημιολογίας, που ανακοινώνει τα τελευταία στοιχεία και τους αριθμούς και ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, επικαλούμενος τη σοβαρότητα της κατάστασης και προειδοποιώντας ότι οι Έλληνες “ πρέπει να μείνουν στο σπίτι».

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας φιλοξενούνται και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ινστιτούτου Παστέρ, Δρ Ανδρέα Μεντή λέγοντας: «Η Ελλάδα, όπως η Ιταλία έχει έναν μεγάλο πληθυσμό ηλικιωμένων. Πριν διαγνωσθεί το πρώτο κρούσμα, είχαμε αρχίσει να εξετάζουμε ανθρώπους και να τους απομονώνουμε. Παρακολουθούνταν οι εισερχόμενες πτήσεις, ειδικά από την Κίνα. Στη συνέχεια όταν άρχισε να επαναπατρίζεται κόσμο, για παράδειγμα από την Ισπανία, φροντίζαμε να παραμείνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης δηλώνει στην εφημερίδα: «Όταν ξέσπασε η πανδημία, η ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών της κυβέρνησης έγινε υπέρτατη. Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάναμε για να περιορίσουμε τα κίνητρα των ανθρώπων για να βγουν από τα σπίτια τους, ήταν το να καταστήσουμε δυνατό να λαμβάνουν τις ιατρικές συνταγές, στο τηλέφωνό τους. Αυτό από μόνο του απέτρεψε 25.000 πολίτες, από το να επισκέπτονται τον γιατρό τους, σε διάστημα 20 ημερών. Βοήθησε δραματικά στο να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που έβγαιναν από το σπίτι. Έγγραφα που μέχρι πρόσφατα απαιτούσαν την επίσκεψη σε κυβερνητικά γραφεία την ενασχόληση με την δαιδαλώδη γραφειοκρατία, διατέθηκαν online, μειώνοντας κατά χιλιάδες τις καθημερινές διαδρομές. Αλλάζοντας τη φύση της διάδρασης μεταξύ πολιτών και κράτους, ελπίζουμε ότι θα κερδίσουμε τη δημόσια εμπιστοσύνη στους θεσμούς».

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα κατάφερε να διπλασιάσει σχεδόν τον αριθμό των ΜΕΘ, προσθέτει και υπογραμμίζει τα αιτήματα των γιατρών για περισσότερα τεστ, που τώρα είναι περιορισμένα.

Ο Guardian αναφέρεται και στον τουρισμό, λέγοντας πως “το κόστος για μια οικονομία τόσο εξαρτημένη από τον τουρισμό είναι ήδη υψηλό”.