“Απόψε, εδώ, δεν θα με δείρει κανείς…”

Για πολλά χρόνια υπέμεινε τη βίαιη και αποτρόπαιη συμπεριφορά του συζύγου της, ο οποίος συνήθιζε να τη δένει, να τη χτυπάει και να τη βιάζει, και όλα αυτά μπροστά στα μάτια των παιδιών της. Όταν, σε μια πράξη αυτοάμυνας, τον πυροβόλησε και τον σκότωσε, βρέθηκε στη φυλακή, αλλά μετά από μια γιγαντιαία εκστρατεία συμπαράστασης, μόλις απελευθερώθηκε. Η Μέλεκ Ιπέκ, η γυναίκα-σύμβολο κατά της ενδοοικογενειακής βίας, περιέγραψε στο δικαστήριο τον εφιάλτη που ζούσε για 14 χρόνια.

«Με είχε δέσει με χειροπέδες στο μπάνιο εκείνη την ημέρα. Δεν μπορούσα να ακούσω τις φωνές των παιδιών μου. Νόμιζα πια ότι ήταν και εκείνες νεκρές»

Ένα μέρος της συγκλονιστικής κατάθεσής της διαδόθηκε στο διαδίκτυο, μεταφρασμένο στα ελληνικά:

«“Ποτέ, ποτέ δεν ήθελα να φτάσουμε εδώ. Να γίνει έτσι. Για 14 χρόνια παρακαλούσα όλο αυτό να τελειώσει ήσυχα. Με κάποιον τρόπο. Με έναν τρόπο να τελειώσει. Εκείνη η μέρα ήταν διαφορετική. Με είχε δείρει και εκείνη τη μέρα. Αν η σφαίρα δεν είχε καρφωθεί στο παράθυρο, δεν θα μιλούσαμε τώρα. Θα ήμουν νεκρή εγώ. Με είχε δέσει με χειροπέδες στο μπάνιο εκείνη την ημέρα. Δεν μπορούσα να ακούσω τις φωνές των παιδιών μου. Νόμιζα πια ότι ήταν και εκείνες νεκρές. Όλη εκείνη την ώρα παρακαλούσα τον Θεό. Παρακαλούσα να μη με δοκιμάσει με τον πόνο τού να αντικρίσω τα παιδιά μου νεκρά. Προσευχόμουν με όλη μου τη δύναμη. “Θεέ μου, μη μου δείξεις τα παιδιά μου νεκρά!”. Όταν άκουσα τις φωνές τους μετά από ώρα πήρα δύναμη. Χάρηκα. Ξέχασα όλα όσα μου είχε κάνει. Τον παρακάλεσα να μη μη σκοτώσει. Του το είπα: ότι για 14 χρόνια προσευχόμουν να βγει από τη ζωή μου ήσυχα. Παλιά, πριν ακόμη γεννηθούν τα παιδιά, είχα προσπαθήσει να αυτοκτονήσω. Ούτε θέλησα ποτέ να τον σκοτώσω, ούτε καν ευχήθηκα για τον θάνατό του. Μέχρι το τέλος έκανα υπομονή. Ήλπιζα ότι θα φύγει, ότι κάπως θα μας άφηνε. Λυπάμαι. Λυπάμαι που πέθανε. Λυπάμαι τόσο βαθιά που τον σκότωσα εγώ. Αλλά αν δεν είχε εκπυρσοκροτήσει το όπλο εκείνη την ημέρα, αν δεν είχε πεθάνει εκείνος, τώρα θα ήμασταν νεκρές εμείς. Σας ζητάω συγνώμη, κύριοι, πολύ! Ποτέ, ποτέ μου δεν ήθελα να γίνει έτσι. Αλλά θα σκότωνε εμένα και τα παιδιά μου. Ναι, αλήθεια είναι, όταν πήρα τηλέφωνο την αστυνομία και όταν ήρθαν να με συλλάβουν το είπα αυτό. Είπα απόψε, εδώ, δεν θα με δείρει κανείς…” (Από το προφίλ της Maria Manoleli)

Για πολλά χρόνια υπέμεινε τη βίαιη και αποτρόπαιη συμπεριφορά του συζύγου της, ο οποίος συνήθιζε να τη δένει, να τη χτυπάει και να τη βιάζει, και όλα αυτά μπροστά στα μάτια των παιδιών της. Το μοιραίο βράδυ του Ιανουαρίου η νεαρή μητέρα, αφού είχε μείνει γυμνή και δεμένη στο μπάνιο του σπιτιού της, πήρε την απόφαση να σώσει μια για πάντα τη ζωή τη δική της αλλά και των παιδιών της. Τον απείλησε με μία κυνηγετική καραμπίνα, και ούσα σε αυτοάμυνα – ο Ραμαζάν της επιτέθηκε – τον πυροβόλησε θανάσιμα.

«Χρησιμοποίησα το δικαίωμά μου για να προστατεύσω τα παιδιά του και τον εαυτό μου. Πέρασα δύσκολες ώρες βασανιστηρίων και σεξουαλικής επίθεσης», είπε λίγο αφού τηλεφώνησε η ίδια στην αστυνομία προκειμένου να αναφέρει το περιστατικό.

«Ελευθερία στη Μελέκ Ιπέκ», «Δικαιοσύνη για τη Μελέκ Ιπέκ» ήταν μερικά από τα hastags που είχαν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο με τις γυναίκες, και όχι μόνο, να στέκονται στο πλευρό της, ενώ μέσα σε λίγες μόλις μέρες μαζεύτηκαν 12.000 υπογραφές μέσω καμπάνιας, με σκοπό να βοηθήσουν την άτυχη γυναίκα.

Σήμερα η Μελέκ είναι και πάλι ελεύθερη με επίσημη δικαστική απόφαση. Μπορεί να ζήσει ελεύθερη με τα παιδιά της, χωρίς να φοβάται πια. Μακάρι να συνέβαινε το ίδιο και για πολλές άλλες γυναίκες στον πλανήτη.

Με πληροφορίες από sdna.gr