Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων έως 1η Φεβρουαρίου

/

Απαγορεύονται από τις 06:00 σήμερα το πρωί 26 Ιανουαρίου 2021 και έως και τις 06:00 της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 100 άτομα, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας που εκδόθηκε σήμερα.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, για την έκδοση της Απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

  • η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,
  • ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,
  • η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα 100 άτομα.

Για τους παραβάτες, όπως σημειώνεται, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Δείτε την απόφαση

Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας η απόφαση δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα κ.λπ., και «πρόκειται για εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η οποία για να αποκτήσει τυπική ισχύ, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η έκδοση Απόφασης από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση». Κατά τις ίδιες πληροφορίες η απόφαση δεν σχετίζεται με προγραμματισμένη συνάθροιση.

Πάντως μιλώντας στον Σκάι ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος είπε πως η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, δεν ήταν πρόταση της επιτροπής, ωστόσο σε κάθε περίπτωση είναι σωστό γενικά να απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις ούτως ή άλλως εν μέσω πανδημίας.

Με την απόφαση της Αστυνομίας κατοχυρώνεται ακόμη περισσότερο το συνταγματικό μας δικαίωμα για τις συναθροίσεις. Είναι μια διάφανη απόφαση, είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Λευτέρης Οικονόμου, Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη. Είναι καιρός να μάθουμε να εμπιστευόμαστε τους Θεσμούς. Η Δημοκρατία στη χώρα μας έχει εμπεδωθεί, υπογράμμισε.

«Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση αποδίδει σε δήθεν εισηγήσεις της Επιτροπής τη δική της πολιτική απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι «για πολλοστή φορά διαψεύδεται, αφού ο κ. Βατόπουλος ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε η Επιτροπή εισηγήθηκε κάτι τέτοιο».

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η αυτονόητη τήρηση μέτρων προστασίας και αποφυγής συνωστισμού δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα της κυβέρνησης για αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές αποφάσεις». Την κατηγορεί ότι «αντιμετωπίζει την πανδημία όχι ως θέμα δημόσιας υγείας αλλά ως ευκαιρία καταστολής» και ότι «συνεχίζει με κινήσεις πανικού να κρύβεται με ψέματα πίσω από την Επιτροπή, την ώρα που αρνείται τα αυτονόητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

«Βγάζει μάτι» ότι η απαγόρευση συναθροίσεων αποφασίστηκε ενόψει των φοιτητικών κινητοποιήσεων κατά του νομοσχεδίου της κ. Κεραμέως, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Βίτσας. Δεν υπάρχει – πρόσθεσε- κανείς που να συμφωνεί με την κυβέρνηση, με εξαίρεση τους Ειδικούς Φρουρούς.

«Η κυβέρνηση σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος, από το βήμα της Βουλής, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση για την απαγόρευση των συναθροίσεων και υποστήριξε ότι τα συλλαλητήρια που έχουν εξαγγελθεί για την 28η Ιανουαρίου θα δείξουν την αποφασιστικότητα της νέας γενιάς και των εκπαιδευτικών και θα καταστήσουν την απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας «κουρελόχαρτο».

Τα μέτρα απαγόρευσης των συναθροίσεων κατήγγειλε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Γ. Λογιάδης, μιλώντας στη Βουλή. «Καταδικάζουμε τα μέτρα απαγόρευσης των συναθροίσεων και θεωρούμε ότι πίσω από την απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, κρύβεται ο αρμόδιος υπουργός. Προσωπικά μου θυμίζει- ήμουν 16 ετών τότε- το αποφασίζομεν και διατάσσομεν», είπε ο κ. Λογιάδης.

Με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Λύση χαρακτηρίζει «κατασταλτικό μέτρο» την απαγόρευση των συναθροίσεων. «Αφού έκλεισε τις εκκλησίες, απαγόρευσε τους θρησκευτικούς εορτασμούς και τις εθνικές παρελάσεις, τώρα απαγορεύει και τις συναθροίσεις», αναφέρει η Ελληνική Λύση και διερωτάται: «Θα τολμήσει η κυβέρνηση να συλλάβει όσους παραβούν το νόμο ή η σκληρότητα της εξαντλείται σε ιερείς, πιστούς και νεωκόρους;».

Πηγή: ΕΡΤ