Ακατάλληλες οι μάσκες με βαλβίδα. Δεν εμποδίζουν τον Covid-19

/

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, με νέα ανακοίνωση του, διευκρινίζει πως οι μάσκες με βαλβίδα δεν χρησιμεύουν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Στην εποχή της πανδημίας της νόσου Covid-19, οι άνθρωποι υποχρεούνται να φοράνε μάσκες για να εμποδίσουν την μετάδοση του ιού, αυτό όμως δεν συμβαίνει με τις μάσκες που έχουν βαλβίδα.

Οι μάσκες με βαλβίδα συνήθως χρησιμοποιούνται σε κατασκευαστικά έργα και επιτρέπουν στους χρήστες να εισπνέουν φιλτραρισμένο αέρα και να εκπνέουν θερμό υγρό αέρα μέσω της βαλβίδας, η οποία μειώνει τη θερμότητα και την υγρασία στο εσωτερικό της μάσκας. Έτσι, η μάσκα γίνεται πιο άνετη και μπορεί να φορεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να προκαλεί δυσφορία.

Ωστόσο, όσο εξυπηρετική και αν είναι αυτή η μάσκα σε ορισμένες καταστάσεις, στην αντιμετώπιση μετάδοσης του ιού δεν βοηθά. Η αναγκαία χρήση της μάσκας βοηθάει στο να σταματήσουν να εκτινάσσονται τα σταγονίδια από τον έναν στον άλλον, ώστε να είναι δυσκολότερο κάποιος να μολυνθεί. Η εκτίναξη των σταγονιδίων δεν γίνεται μόνο με το βήχα ή το φτάρνισμα, αλλά και απλώς με την ομιλία.

Όταν όμως η μάσκα έχει βαλβίδα, δεν εμποδίζει τα σταγονίδια να διαχέονται στον αέρα και μετά να εισπνέονται από άλλους ανθρώπους, ιδίως όσους κυκλοφορούν χωρίς μάσκα. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι ιατρικές μάσκες δεν διαθέτουν βαλβίδα.

Πρώτες οι αεροπορικές εταιρίες απαγορεύουν την χρήση της μάσκας με βαλβίδα, με τελευταία την American Airlines που ανακοίνωσε ότι θα το κάνει από τις 19 Αυγούστου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ