Έτοιμα τα πρώτα κέντρα εμβολιασμού

/

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία εμβολιασμού κατά της Covid-19 καθώς και η οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων, με τις πρώτες παρτίδες να αναμένονται στη χώρα το Σάββατο, εκτός απροόπτου και τους πρώτους εμβολιασμούς να λαμβάνουν χώρα την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, σε τρία ιατρεία εμβολιασμού στο Κέντρο Υγείας Ιλίου, όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η επιχέιρηση «Ελευθερία».

oi-protes-eikones-apo-ta-emvoliastika-kentra0
Φωτ. ΑΠΕ – ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Σε κάθε ιατρείο θα υπάρχει ένας γιατρός και μία νοσηλεύτρια ή ένας επισκέπτης υγείας, όπως επίσης θα υπάρχει και ένας επόπτης γιατρός, οπότε το κάθε κέντρο θα είναι πλήρως καλυμμένο. Οι βάρδιες εμβολιασμού θα είναι 7:00-14:00 και 14:00-21:00 και υπολογίζεται ότι θα εμβολιάζονται γύρω στα 170 άτομα ημερησίως.

oi-protes-eikones-apo-ta-emvoliastika-kentra1
Φωτ. ΑΠΕ – ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Η διαδικασία του εμβολιασμού

Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν κλείσει ηλεκτρονικά το ραντεβού τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, η οποία θα ανοίξει για τον γενικό πληθυσμό το δεύτερο δεκαήμερο Ιανουαρίου, καθώς σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές.

oi-protes-eikones-apo-ta-emvoliastika-kentra2
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/Λιάκος Γιάννης

Όταν ο υποψήφιος για το εμβόλιο φθάσει στο εμβολιαστική κέντρο θα τον θερμομετρούν και στη συνέχεια θα εισέρχεται στο κέντρο. Θα λαμβάνεται ιατρικό ιστορικό και ο γιατρός θα κρίνει εάν ο πολίτης μπορεί να εμβολιαστεί και αφού γίνει η ηλεκτρονική καταγραφή του και συμπληρώσει ένα έντυπο ότι αποδέχεται τον εμβολιασμό θα ξεκινήσει η διαδικασία εμβολιασμού. Ο χρόνος που απαιτείται είναι γύρω στα 10 έως 15 λεπτά, στη συνέχεια ο πολίτης θα περάσει και στο χώρο αναμονής όπου θα βρίσκεται για περίπου 15 λεπτά για πιθανές ανεπιθύμητες ήπιες παρενέργειες που μπορεί να παρουσιαστούν, που είναι η σύνηθες διαδικασία σε κάθε εμβολιασμό.

Θα εκδίδεται ένα πιστοποιητικό που θα δηλώνεται ο εμβολιασμός. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία τότε ο πολίτης θα κλείσει και το επόμενο ραντεβού για τη δεύτερη δόση του εμβολίου

oi-protes-eikones-apo-ta-emvoliastika-kentra3
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/Λιάκος Γιάννης

Το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού

Η διαδικασία υλοποίησης της επιχείρησης «Ελευθερία» περιγράφεται αναλυτικά στο εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα.

oi-protes-eikones-apo-ta-emvoliastika-kentra4
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/Λιάκος Γιάννης

Πηγή: kathimerini.gr