Επικοινωνία Μητσοτάκη Ερντογάν

/

Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας».

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών προετοιμαζόταν εδώ και μέρες, με αλλεπάλληλες επαφές της διπλωματικής συμβούλου του Πρωθυπουργού, πρέσβεως Ελένης Σουρανή και του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν. Η ατζέντα της συζήτησης που είχε προετοιμαστεί αφορούσε θέματα χαμηλής πολιτικής, δηλαδή τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και το άνοιγμα των συνόρων της ΕΕ σε τρίτες χώρες. Σημειωτέον, η χώρα μας δεν είναι αρνητική να συμπεριληφθεί η Τουρκία στο πρώτο «κύμα», ωστόσο είναι πασίδηλο ότι ήταν μια συνομιλία για «να σπάσει ο πάγος» και να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας.

Οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν είχαν να τα πουν από το τετ-α-τετ στο Λονδίνο. Στο μεσοδιάστημα η ένταση και οι προκλήσεις ήταν στο απόγειο. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη οι δυο ηγέτες φέρεται να σημείωσαν ότι η ένταση έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα και χρειάζεται αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι διπλωματία και συνεννόηση, με “σπασμένους” διαύλους, δεν μπορεί να υπάρξει, προσθέτοντας ότι η συγκυρία επιβάλει την συνεννόηση σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής, αυτή ωστόσο δεν συνεπάγεται εκπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Πηγή: ant1news.gr